Български изтребител падна в морето край Шабла, пилотът е в неизвестност

Български изтребител МиГ 29

Български изтребител МиГ 29 е катастрофирал в морето край Шабла по време на военните учения “Шабла 2021“. Инцидентът се е случил при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България, когато самолетът е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч. Пилотът е в неизвестност.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили, съобщиха от министерство на отбраната.

Към 10 ч. е била намерена спасителна жилетка на пилота на падналия изтребител.

Ресорният министър Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отпътуваха към района на инцидента. Натам отива и премиерът Стефан Янев.

Ведомството обяви, че провеждането на тактическото учение с бойни стрелби “Шабла 21“ е прекратено.

Президентът Румен Радев призова за сдържаност и избягване на спекулации по темата.

“Всички налични средства са мобилизирани в акцията по търсене и спасяване. Какво точно се е случило? Ще имаме ясен отговор на този въпрос, едва когато се издири бордовият регистратор на параметрите на полета или т. нар. черна кутия”, уточни президентът.

Той подчерта, че най-важното в момента е съдбата на пилота. “Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист. Очаквам в най-скоро време да имаме резултат от операцията по търсене и спасяване”.

По-късно на брифинг премиерът Стефан Янев заяви, че надеждите за намирането на пилота майор Валентин Терзиев не са големи. Независимо от това операцията продължава.

“Самолетът е изпълнявал задача по светеща цел. Летящата цел се е отворила, за съжаление нещо в самата мишена се е объркало и тя е тръгнала с по-висока скорост да пада. Това е наложило допълнителна маневра от страна на пилота. Той е поразил целта, което е заснето от другия самолет. След като е докладвал, че я е поразил, връзката е прекъснала“, обясни служебният премиер.

Едно от местата, където се предполага, че могат да бъдат останките, е на голяма дълбочина от порядъка на 70 м. Когато се установи на каква дълбочина са те, ще се проведе издирвателната операция.

До края на деня ще бъде взето решение как точно да продължи издирвателната операция. Към момента са намерили вещи и материали, които ще бъдат изследвани.

“Шабла 21” е национално тактическо учение с експериментални и съвместни бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана на Българската армия с международно участие.

В него участват до 1500 военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции на България, както и формирования от САЩ и Сърбия.