“Има такъв народ” няма да преговаря за кабинет с партиите на протеста, но чака подкрепата им

Тошко Йорданов (в средата), Николай Василев (вляво) и Филип Станев дадоха пресконференция в петък, 16 юли. [стопкадър тв "7/8"]

Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” ще предложи свой следващ вариант за кабинет, за който няма да преговаря с останалите партии. Те обаче ще разчитат на подкрепата на т.нар. протестни партии – “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!” и ако не я получат, “по-логично е да има предсрочни избори”.

Това стана ясно от пресконференция на партията, дадена от зам.-председателя Тошко Йорданов, Филип Станев и Николай Василев, който първо беше издигнат, а после оттеглен от Слави Трифонов за кандидат-премиер. “Отговорността остава върху “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”, каза Йорданов. Но подчерта, че ако протестните партии не подкрепят техен кабинет, ИТН няма да подкрепи техен.

“Ако искахме предсрочни избори, щяхме да хвърлим кърпата в момента. Практически ние се съобразяваме с това, което те излъчиха като ясен сигнал, прецакваме един професионалист (Николай Василев). Но когато нямаш подкрепата на тези, на които трябва, упражнението е безсмислено. Надявам се да не са безотговорни”, обясни Йорданов. И няколко пъти подчерта колко е учуден, че “за “Демократична България” сме по-голям враг от ГЕРБ”.

“Искаме да носим отговорност. Да влизаме в разговори с останали политически субекти кой какъв пост да заема, това е безумно за нас”, допълни Станев.

От думите на Тошко Йорданов се разбра още, че ИТН не възприема идеята служебното правителство да се превърне в редовно, като бъде предложено от някой от партиите. “Имам сериозни съмнения към част от служебния кабинет, част от тях са от ДПС”, обяви Йорданов, без да назовава имена.

Той говори и за визията на ИТН за главния прокурор Иван Гешев. “Главният прокурор трябва да е избиран пряко от народа”, смятат от партията на Слави Трифонов. Но и се съобразяват с това, че подходът трябва да е в зависимост от възможностите. “Ако някой казва, че ще смени Гешев, ако влезе в парламента, не може”, каза Йорданов. По думите му обаче може да се премахне желязната хватка на Гешев върху прокуратурата и тя може да бъде извадена от съдебната власт. “Гешев не се ползва с доверието на никой освен може би ГЕРБ и ДПС, но ако някой казва, че ще го смени, ако влезе в парламента, това е лъжа”, подчерта Йорданов.

Той разкри и своята версия за това как са текли преговорите на ИТН с тримата служебни министри, на които е било предложено да участват в правителството им. По думите му служебният финансов министър Асен Василев е отказал да бъде министър на екологията или вицепремиер по еврофондовете. Затова и останалите двама – икономическият Кирил Петков и образователният Николай Денков, са отказали офертата на ИТН.

Бюджетният ястреб

Николай Василев показа написания от него документ “Модернизирай България”

В началото на брифинга, проточил се 2 часа, Николай Василев обясни как неосъщественият кабинет, ръководен от него, е щял да бъде “най-реформаторският и най-модерният кабинет в българския преход”. “Щяхме да работим с най-голяма скорост. Щеше да е правителство с ДНК на бъдещето”, изреди Василев. След това се похвали, че е “единственият човек в България, който е уволнил Делян Пеевски”. Нарече се и “най-големият бюджетен ястреб на републиката”.

Василев изреди и част от приоритетите, което би имал като премиер – западна ориентация, върховенство на закона, а не закон за човека на върха, свобода за медиите, свобода за бизнеса.

Василев показа 68-страничен документ, озаглавен “Модернизирай България” с 300 икономически приоритети и изреди само 5 от тях: намаляване на данъците, бюджет без дефицит за 2022, подобряване на обществените поръчки и борбата с мръсните пари, повишаване на пенсиите, вдигане на заплати на лекари и преподаватели.