„Има такъв народ“ предложи партиен кабинет

Пламен Николов даде брифинг, за да покаже дипломите си, а не да обяви министрите си. [Юлия Лазарова/"Дневник"]

„Има такъв народ“ предложи на останалите формации в парламента партиен кабинет, по чийто състав няма да се преговаря.

„Това е окончателният състав. Промени няма да има“, каза лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Във вторник ИТН проведе информационни срещи първо с „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Демократична България“ и БСП. преди партията на Слави Трифонов представи състава и структурата на кабинета, а след това и пред журналистите.

Досега ИТН показваше склонност да се учи в движение и да ревизира своята позиция по множество въпроси. Партията дори оттегли първия си проект за правителство с премиер Николай Василев, който бе представен от Слави Трифонов в деня след изборите.

Кои са кандидатите за министри на ИТН:

Петър Илиев – на вътрешните работи;

Най-спорната фигура в кабинета на ИТН. Само преди няколко дни Илиев бе неофициален фаворит за премиерската позиция, но бе сменен в последния момент от Пламен Николов. Петър Илиев е известен пловдивски адвокат и консул на офшорната зона Барбадос. За него се появиха съмнения, че плагитаствал части от книгата си „Компетенцията на Народното събрание“ от дисертацията на друг юрист от Юридическия факултет на Софийския университет – доц. д-р Наталия Киселова. По темата бе публикувано видео във Фейсбук групата „Правна лудост“.

Този сюжет тепърва ще се развива.

Тошко Йорданов обяви, че всеки, който твърди, че адв. Илиев е плагиатствал трябва да излезе с името си. Кандидатът за вътрешен министър бил готов да се съди.

Георги Георгиев – на регионалното развитие и благоустройството;

Той е завършил бившото Висше военно инженерно строително училище „Любен Каравелов“ през 2000 г. Преподавал е там като старши асистент. Има консултантска фирма в сферата на строителството.

Теодора Пенева – на труда и социалната политика;

Тя има специализации по икономика и управление по отрасли – енергетика, инфраструктура и публични услуги. В Пекинския университет е завършила „Международна икономика“. Притежава над 17 години практичен и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори, както и в разработката на стратегии за развитие на дейността на фирми в Китай и за развитие на публични услуги в България. От 2017 г. работи в БАН по стратегически изследвания на национално ниво

Ради Найденов – на външните работи;

Найденов има дълга дипломатическа кариера, като последната му позиция бе на посланик в Швейцария. Преди това е бил посланик Германия и Австрия, Той е бил началник на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски до 2005 г. В служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 г. Ради Найденов беше министър на външните работи.

Теодора Ганчовска – на отбраната;

Тя има експертен опит в Министерството на отбраната и е завършила Военната академия „Г.С. Раковски“. Ганчовска има шанс да стане първата жена на тази позиция в България

Пламен Данаилов – на финансите;

Той е завършил „Финанси“ и „Счетоводство и контрол“ в УНСС. Има дълъг опит на ръководни длъжности в големи международни компании, включително в сферата на финансите.

Александър Николов – на енергетиката;

В момента е заместник на служебния енергиен министър Андрей Живков. Има опит като ръководител на фонд за рисков капитал, който финансира иновативни технологични проекти.

Силви Кирилов – на здравеопазването;

Той е бивш директор на Агенцията по трансплантациите и няколко болници – държавната „Александровска“, както и частните МБАЛ “Доверие“ и „Уни хоспитал“.

Велислава Петрова – на образованието;

Тя е доктор по вирусология и имунология от университета в Кеймбридж. Старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева.

Адв. Момчил Иванов – на правосъдието;

Той е координатор на ИТН за област Велико Търново. Преди това е бил е активист на СДС, пише местният вестник „Борба“. Има опит като началник на общинското предприятие „Спортни имоти“.

Гроздан Караджов – на транспорта;

Караджов е юрист с опит в телекомуникационния бизнес. Бил е депутат от Реформаторския блок. Професионалната си кариера започва във фондация „Отворено общество“, където се издига до програмен директор. От 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. От 2001 до 2004 г. Гроздан Караджов е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“.

Десислава Димитрова – на икономиката;

Ивайло Кожухаров – на туризма;

Той завършил е „Икономика и организация на туризма“ в Икономическия университет във Варна, а след това завършва магистърска степен по маркетинг в УНСС. Още като студен става управител на четиризвезден хотел. Съучредител е на Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.

Георги Султанов – на културата

Той е оперен певец с 23-годишен опит в сферата на класическата музика. Има множество записи и участия в концертни програми с оркестрите на БНР и Софийска Филхармония.

Силвия Бакърджиева – на околната среда;

За Бакърджиева няма много публично известна информация. „Дневник“ съобщава, че тя е била държавен експерт в Министерството на околната среда като е работила в звеното за връзки с ЕС.

Пламен Абровски – на земеделието;

Той е юрист, който е завършил право в Югозападния университет. Абровски е експертът по земеделие на ИТН, но сериозен тласък в кариерата си получава по време на първото правителство на ГЕРБ. Тогава е изпратен като втори секретар в Постоянното представителство на България в Европейския съюз в Брюксел.

Радостин Василев – на спорта.

Той е юрист и специалист е по спортно право. Има опит с процесуално представителство на футболни клубове пред ФИФА и УЕФА.

Антония Валентинова – министър без портфейл по ромските въпроси

Д-р Антония Валентинова е ромка на 27 години от Перник. По професия е лекар-анестезиолог. Говори четири езика.

Проекто-премиерът Пламен Николов се яви пред медиите, но за да покаже дипломите си, а не да отговори на въпросите кои ще бъдат предложени за министри. Той каза само, че до края на деня те ще станат ясни. И допълни, че е редил кабинета до полунощ заедно с парламентарната група на партията.

„Чухме имената на кандидатите. Ще ги обсъдим в парламентарната група. Ще решим преди завършването на парламентарната процедура“, коментира Мая Манолова от ИБГНИ след срещата с ИТН.