“Има такъв народ” ще върне мандата за съставяне на правителство

Слави Трифонов с най-близките си хора от шоуто [Дневник]

“Има такъв народ“ ще върне мандата за съставяне на правителство, обяви лидерът на партията Слави Трифонов в понеделник, 26 април. Той мотивира решението с това, че неговата формация няма достатъчна подкрепа, за да има стабилно управление.

“Има такъв народ” няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост”, казва Трифонов в пост във Фейсбук.

Партията ще излъчи световната шампионка по шах Антоанета Стефанова, която ритуално ще приеме мандата от президента и ще го върне веднага.

“За наша радост има българи, които ни карат да се гордеем. Пред света. Ето например, имаме двама световни шампиони по шах. Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. Световните шампиони по шах са обожествявани по света. За тях се пишат книги, правят се филми и имената им са изписани със златни букви в световната история. И ние имаме двама.  Нашето предложение за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя има икономическо образование и говори пет езика. Сравненията, размислите и изводите оставям на вас. Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата“, казва Трифонов, който комуникира с обществото основно през фейсбук страницата си.

Според лидера на “Има такъв народ“ връщането на мандата е по-доброто решение.

В изявление от дома си в Банкя, излъчено във Фейсбук, премиерът в оставка Бойко Борисов окачестви поведението на ИТН като “страх” и “бягане от отговорност”. Той каза, че ГЕРБ са готови да подкрепят партията на Трифонов и че те самите винаги са управлявали в коалиция.

“Не знам как българите смятат, че е редно да се управлява с генерално пълномощно, с цялото ми уважение към Антоанета Стефанова. Ако тя е премиер за всяко нещо ще ходи да пита депутата Трифонов. Нали обясняваха, че това не било правилно. Как ще стане? Това е голям страх”, каза Борисов, макар и той самият да издигна друг за премиер от името на ГЕРБ, вместо сам да получи мандата.

Борисов обяви още, че “Слави Трифонов излъга хората и сега ще загуби на държавата още два месеца шикалкавене”. “Той само изскача като от пещерата и спуска някакви съобщения. Или играят с Радев някаква игра, за да държат държавата в хаос. Защо не излезе да каже кои са му министрите, какъв му е кабинетът, какво ще направи и как ще управлява?”, продължи да нарежда Борисов.

В събота президентът Румен Радев даде знак, че предстои подобно развитие. Той съобщи, че ще забави връчването на втория мандата, за да даде възможно на Народното събрание да свърши още малко работа. Така той намекна за разпускането на парламента и поемането на курс към предсрочни избори в началото на лятото.

В петък ГЕРБ също върна мандата, след като “Има такъв народ” и “Демократична България” отказаха да преговарят с партията на Бойко Борисов.

Формацията на Слави Трифонов изгря като втора политическа сила на избори, след като спечели 51 депутатски места. Шоуменът обясни, че би формирал правителство заедно с другите две нови коалиции в Народното събрание – “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”. Заедно трите нови партии имат 92 депутатски места, което е крайно недостатъчно за съставяне на кабинет.

Подкрепа за Трифонов за демонтиране на управленския модел на Борисов бе обещана от БСП и ДПС, но той я отхвърля.

Теоретично има възможност да не се стигне до предсрочни избори, ако президентът връчи третия проучвателен мандат на “Изправи се! Мутри вън!”.

Най-малката формация в Народното събрание показва най-голямо желание да сформира правителство, а и има най-голям риск да не попадне в следващия парламент при предсрочни избори. Ако коалицията, водена от Мая Манолова, приеме мандата, има голяма възможност ГЕРБ, БСП и ДПС да подкрепят тяхното правителство. Президентът не е обвързан законово на кого да връчи третия мандат. Ако Радев подкрепя желанието за предсрочен вот, той ще връчи третия мандат на “Демократична България”.