Имиграционни ограничения грозят английските футболни клубове след Брекзит

Оли Уоткинс от Астън Вила е недоволен, след като голът му беше отменен, в мач от Висшата лига между Уест Хям Юнайтед и Астън Вила в Лондон, Великобритания, 30 ноември 2020 г. [EPA-EFE/Julian Finney]

Английските футболни клубове доминират върху красивата игра в Европа. Те обаче съвсем скоро може да се превърнат в жертва на имиграционната политика след Брекзит. Чуждестранните играчи, с които клубовете ще подпишат договори, ще се сблъскат със сериозни ограничения.

Новите правила за имиграция, които засягат английския футбол бяха изложени във вторник в споразумение между Футболната асоциация, Висшата лига и Английската футболна лига.

Съгласно новите изисквания, клубовете от Висшата лига ще бъдат ограничени до подписване на договори с не повече от трима чуждестранни играчи на възраст под 21 години във всеки един трансферен прозорец и общо не повече от шест на сезон от януари 2021 година.

Междувременно Великобритания ще премахне специалния имиграционен статут за гражданите на ЕС, когато изтича след преходния период на 31 декември. В бъдеще  ще се използва точкова имиграционна система.

Потенциалните мигранти, желаещи да живеят и работят в Обединеното кралство, ще трябва да получат предложение за работа, която им гарантира най-малко 25 600 британски лири годишно, освен това трябва да имат основно ниво на владеене на английски език.

Правилата за футболните звезди обаче ще бъдат малко по-различни. Според системата, договорена от английските футболни ръководства и подписана от правителството на Обединеното кралство, футболните звезди ще получават допълнителни точки за международни изяви. След това играчите ще получат “одобрение от управителния орган“, което ще позволи подписването на договор с  английския клуб.

Клубовете няма да могат да подписват с чуждестранни играчи, които не са навършили 18 години, което е удар за Арсенал, Челси и Манчестър Сити, които често наемат тийнейджъри за младежките отбори и академии.

“Ще намерим начин да продължим да набираме най-добрите играчи, за да може Висшата лига ще остане конкурентоспособна и убедителна“, заяви главният изпълнителен директор на Висшата лига Ричард Мастърс.

“Решението ще допълни нашата философия за развитие на най-добрите чуждестранни таланти заедно с най-добрите наши играчи“, добави той.

Ограничаването на подписването на договори с играчи от чужбина може да навреди на шансовете на много от най-добрите британски клубове.

Смята се обаче, че Футболната асоциация вижда в Брекзит възможност за увеличаване на шансовете на млади играчи от Великобритания да играят в най-високата дивизия, с надеждата, че това ще бъде от полза за националния отбор на Англия.