Имиграцията във Франция е извън контрол, предупреди кандидат за президент

Кандидатът за президент на партията "Републиканците" Мишел Барние по време на телевизионен дебат [@lauhaim Twitter]

Бившият преговарящ за Брекзит от името на Европейския съюз, Мишел Барние, който е кандидат за президент, каза, че Франция е загубила контрол над имиграцията и че надделява чувството за безнаказаност.

Барние, който участва в надпреварата за номинацията на дясноцентристката партия „Републиканците“, се оплака от „големия спад“ на Франция и каза, че стилът на управлението на президента Еманюел Макрон е твърде арогантен и целеустремен, за да преодолее разделенията.

„Имиграцията е извън контрол“, каза 70-годишният Барние пред Ройтерс, преди да се обърне към членовете на партията в Париж късно в понеделник (22 ноември). „Нашата сигурност вече не е гарантирана. Има чувство за безнаказаност и несигурност в цялата страна.”

Барние предлага мораториум върху имиграцията, за да коригира нарушените правила на Европа и Франция. Той предвижда войниците да патрулират в някои общности, където се смята, че полицията е загубила контрол, и се застъпва за референдум за възстановяване на военната служба.

Някога умерен дясноцентрист, Барние отхвърли предположението, че е бил привлечен към крайнодясната партия, за да спечели консервативните избиратели на крайнодесните Марин Льо Пен и Ерик Земур.

„Разглеждам проблема, пред който е изправена моята страна“, подчерта той.

Правителството на Макрон отхвърля обвинението, че е загубило контрол над броя на чужденците във Франция. Националната статистическа агенция обяви, че броят на нетната миграция нараства от началото на 2000-те.

Официалните данни  показват, че  през 2020 г.  272 000  имигранти са пристигнали на френска територия в сравнение с 259 000 през 2016 г., която беше последната година от мандата на бившия президент Франсоа Оланд, и 211 000 през 2010 г., когато управляваше консерваторът Никола Саркози.

Надпреварата за дясноцентристката кандидатура водят Ксавие Бертран, който оглавява северния регион О-дьо-Франс, и Валери Пекрес, която е лидер на региона Ил-дьо-Франс близо до Париж. Въпреки това Барние се очертава като надежден съперник.

Лоялен към партията

Съперниците заявиха, че ще подкрепят този, който спечели гласуването в два тура следващата седмица от регистрирани членове на партията. Регистрациите са се удвоили през последните седмици до около 150 000 и резултатът е несигурен.

Всички работят на идеологически сходни платформи и изпреварват Макрон, Льо Пен и Земур в проучвания на общественото мнение.

Популярността на Барние отчасти се дължи на неговата лоялност към партията – Бертран и Пекрес напуснаха след изборната победа на Макрон през 2017 г. Някои го смятат за  надежден заради поддържането на единството между останалите страни от ЕС по време на преговорите за Брекзит с Великобритания.

„Франция не се нуждае от трети кандидат, който се доближава твърде много до крайната десница в политиката. Има нужда от някой, който да ни държи заедно“, каза привърженикът на Барние Орелиен Буланже.

Барние каза, че е притеснен от недоверието между Лондон и европейските столици, след като Великобритания напусна орбитата на ЕС в началото на тази година. Великобритания е въвлечена в спор за лицензите за риболов с Франция и спор с Брюксел заради протокола за Северна Ирландия.

Запитан дали вярва на британския премиер Борис Джонсън, Барние каза: „Въпросът е дали той уважава собствения си подпис и ангажиментите, поети от неговото правителство“.

Критиците казват, че на Барние му липсват харизма и сила. За Барние, който се представя като помирител, това е въпросът.

„Жена ми ми казва, че трябва да се шегувам повече“, каза Барние пред привържениците на партията, повечето от тях бели, от средната класа и на средна възраст или по-възрастни. „Но президентството е нещо сериозно.“, добави той.