Ирак репатрира 4000 мигранти от границите на Беларус

Иракски мигранти пристигат на международното летище Ербил, Ербил, Ирак, 18 ноември 2021 г. Самолетът на Iraqi Airways върна у дома редица иракски граждани като част от усилията на иракските власти да помогнат на своите граждани, които бяха блокирани на границата между Беларус и Полша с надеждата да влязат в ЕС. [EPA-EFE/Gailan Haji]

През последните седмици Багдад репатрира почти 4000 свои граждани, които бяха блокирани на границите на Беларус и страните от Европейския съюз Полша, Литва и Латвия, обяви в неделя (16 януари) външният министър на Ирак.

От 18 ноември иракското правителство организира 10 полета от Багдад до Беларус за репатриране на своите граждани, каза Фуад Хюсеин на пресконференция в Багдад със своя литовски колега.

„Успяхме да репатрираме около 4000 иракчани, които бяха блокирани на границите на Беларус с Полша, Литва и Латвия“, посочи той.

Говорителят на външното министерство Ахмед ал-Сахаф коментира по-късно каза пред Фрас Прес, че „3817 иракски мигранти са репатрирани от Беларус и 112 от Литва“.

Полетите обикновено пристигат в автономния Иракски Кюрдистан, откъдето са много от мигрантите.

Сахаф каза, че някои иракчани все още са на границата с Беларус, но че „студеното време и сложната среда не позволяват на спасителите да определят техния брой“.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис, който се срещна и с премиера Мустафа ал Кадхеми, заяви, че иска „да внесе нови идеи за сътрудничество“ с Ирак.

От миналото лято хиляди мигранти, много от които от Близкия изток и по-специално от Ирак, живеят в импровизирани лагери на границата между Беларус и ЕС, често в тежки условия, докато се опитват да влязат в блока.

Западът обвини Беларус, че примамва мигрантите към границата като отмъщение за санкциите срещу режима на президента Александър Лукашенко.

Беларус отрича твърдението и разкритикува ЕС, че не приема мигрантите. Полша затвори границата си и не позволи дори на базираната във Варшава агенция за гранична охрана на ЕС Фронтекс достъп до района.