Ирландия обмисля въвеждане на задължителна ваксинация

Националният екип за спешни случаи на обществено здравеопазване на Ирландия ще обмисли въвеждането на задължителна ваксинация на гражданите. [EPA-EFE / MARC O'SULLIVANOL]

Националният екип за спешни случаи на обществено здравеопазване на Ирландия ще обмисли въвеждането на задължителна ваксинация на гражданите. Този ход дойде след като Министерството на здравеопазването публикува доклад за сложността на проблема.

Националната група ще обсъди въпроса за задължителната ваксинация по-късно през месеца, а тази дискусия ще бъде улеснена от доклад за етичните и правни съображения, свързани с тази тема.

Около 94% от възрастното население на Ирландия е ваксинирано с две дози, а страната е на едно от първите места в ЕС по инжектиране на бустерни дози. Над 59% от хората са  ваксинирани с трета доза до миналата седмица, според Европейския център за контрол на заболяванията.

Може да е необходима задължителна ваксинация за „общото благо“, коментира професор Карина Бътлър, председател на Националния консултативен комитет по имунизация, пред телевизионния оператор RTÉ.

„Винаги е за предпочитане хората да могат сами да изберат дали да се ваксинират, да имат достатъчно информация и да могат да вземат информирани решения“, добави тя. „Но има ситуации, при които превръщането на избора в изискване е необходимо за общото благо“, каза още Бътлър.

Вече има политическа опозиция на идеята. Майкъл Мартин заяви през декември, че се противопоставя на въвеждането на задължителни ваксинации, като твърди, че няма гаранция, че мярката ще бъде успешна и че доброволният подход в страната вече работи.

Лидерът на партията Шин Фейн Мери Лу Макдоналд каза пред RTÉ в понеделник, че е против идеята. „Малък процент от хората не са ваксинирани и това, разбира се, е тяхно право. Не мисля, че ще привлечете хората към ваксинациите, като ги направите задължителни”, каза тя.

Вместо това, добави тя, подобен ход може да се окаже „контрапродуктивен“.

Според депутата от партията „Хора срещу печалбата“ Ричард Бойд Барет, подобно решение ще „подкопае доверието в политиката на общественото здравеопазване“.

„Да направим програмата за ваксинация задължителна е грешен ход“, написа той в Туитър , като добави, че „би било по-добре правителството да гарантира, че ЕС ще се откаже от патентите върху ваксините, за да осигури евтини доставки  в световен мащаб“.