Испания разпределя бързи тестове за COVID-19 в “критичните точки”

Испанското правителство поръча допълнителни 1 млн теста, които трябва да пристигнат тази седмица. [EPA / MANUEL BRUQUE]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

МАДРИД

Разпределение на комплекти за бързи тестове. В понеделник (23 март) Испания започна разпределянето на комплекти за бързи тестове в опит да ускори диагностицирането на случаите в най-уязвимите сектори на обществото, след като броят на заразените с коронавирус продължава да расте.

Първите от тези комплекти ще бъдат използвани за здравните работници, които съставляват 11,8% от всички случаи на заразени с COVID-19 в Испания, според испанския министър на здравеопазването Салвадор Ила. Прочетете повече в EFE, партньор на EURACTIV.

///

ИНСТИТУЦИИТЕ НА ЕС

“Болестта на белите хора”. Понастоящем около 300 000 граждани на ЕС, имащи нужда от репатриране поради епидемията от коронавирус, са изправени пред дискриминация в станите, в които се намират.

“Друго, което ни тревожи, е ясният опит да се дискредитира Европейския съюз, дори чрез стигматизацията на европейските граждани в чужбина – коронавирусът е представян като “болест на белите хора”, заяви главният дипломат на ЕС Жозеп Борел.

Прочетете статията на Александра Брзозовски: EU citizens stranded as repatriation efforts face obstacles

Първи смъртен случай на заразен с коронавирус в европейските институции. 41-годишен външен изпълнител, работещ в Европейския парламент, почина в неделя (22 март) от респираторни усложнения, потвърди институцията вчера (23 март). Прочетете повече от Джерардо Фортуна.

///

БЕРЛИН

Пакети помощи за няколко милиарда евро. В понеделник германското правителство постанови различни мерки за финансова подкрепа на работници и болници през целия период на пандемията от коронавирус с пакети на стойност милиарди евро. Правителството се отдалечава от предишните си стриктни ангажименти за балансиран бюджет за справяне с кризата. (Сара Лоутън | EURACTIV.de)

Прочетете повече за последните развития в Германия в EURACTIV.

///

БРЮКСЕЛ

Унищожени запаси от маски. Запас от около 6 милиона маски за лице тип FFP2, закупени по време на грипа A / H1N1, е бил унищожен миналата година от името на белгийското правителство, след като срокът им на годност е минал, установи Le Vif.

Според доклада на вестника, стратегическите запаси в Белгия не са попълвани от 2009 г. След унищожаването нови маски не са били поръчани. Прочетете повече.

///

ПАРИЖ

Френските фермери търсят допълнителна работна ръка. До май френските фермери ще се нуждаят от над 200 000 сезонни работници в цяла Франция, за да гарантират прибирането на сезонните плодове и зеленчуци. Основният селскостопански съюз в страната, FNSEA, призова публично студенти, сезонни работници и самонаети лица да помогнат на френския селскостопански сектор. “Нужни са ни още хора, за да напълним чиниите ви”, посочи Кристиан Ламбер, президент на съюза на фермерите. Обикновено чуждестранните работници извършват сезонната работа във Франция, но заради кризата с коронавируса, границите са затворени. (EURACTIV.FR)

///

ВИЕНА

Великденска карантина. Потвърдените случаи на заразени с коронавирус в Австрия са нараснали до 3 611, а смъртните случаи към понеделник са 16. В страната се наблюдава увеличение на случаите с 19% след като през почивните дни бе отчетено рекорден спад на заразените, според здравния министър Рудолф Аншобер (“Зелените”). Кризисните мерки, ограничаващи гражданите, са удължени до Великден (13 април). Прочетете повече за отговора на Австрия срещу COVID-19, редовно актуализиран в EURACTIV.

///

ДЪБЛИН

Допълнителни мерки? Експерти по обществено здраве ще се срещнат с министри, за да обсъдят редица възможни допълнителни мерки, насочени към ограничаване на разпространението на COVID-19 в Ирландия. Очакват се по-нататъшни ограничения на нежизненоважни пътувания, търговски и социални дейности, според The ​​Irish Times.

Двама мъже в източната част на Ирландия починаха от COVID-19 в понеделник. Общият брой на смъртните случаи в Ирландия вече е шест, а вчера се е наблюдавало най-голямо увеличение на регистрирани случаи – 219. Така общият брой на заразените достигна 1125. (Самюъл Столтън | EURACTIV.com)

///

ЛОНДОН

“Трябва да останете у дома”. Вчера вечер премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви пред обществеността: “трябва да останете у дома” и драстично ограничи движението в опит да ограничи разпространението на коронавируса. Във Великобритания нараснаха опасенията, че гражданите не спазват достатъчно насоките за социално дистанциране. Бенджамин Фокс предава от Лондон.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Италианският премиер призова страните членки да приемат ограничителни мерки. В понеделник Италия регистрира рекорден спад в броя заразени (4 879) от началото на епидемията. Към 23 март в страната има общо 50 418 заболели, 6 077 смъртни случая и 7 432 излекувани. Премиерът Джузепе Конте повтори, че всички страни от ЕС трябва да приемат ограничителни мерки в срещата си с опозиционните партии в понеделник. Той добави, че има възможност да се използва спасителния фонд на еврозоната, но в момента условията му не са добри. (Джерардо Фортуна | EURACTIV.com)

///

АТИНА

Гърция доволна от задействането на общата клауза за изключение.  След телеконференция на Съвета по икономическите и финансови въпроси (ЕКОФИН) в понеделник вечер, министърът на финансите Христос Стайкурас заяви, че ЕС вече има нужната гъвкавост да се справи с пандемията. Държавите-членки на ЕС одобриха предложението на Европейската комисия да задействат общата клауза за изключение от фискалната рамка за първи път. Тя ще “постави на пауза” корекциите, които държавите членки трябва да направят, за да постигнат фискалните си цели и ще им позволи да харчат “колкото е необходимо”.

///

НИКОЗИЯ

Кипър реши да забрани всички нежизненоважни пътувания от днес до 13 април. “Въпреки мерките, които предприехме, жертвите на хилядите работници, страданието на родителите за децата им в чужбина, има граждани с недисциплинирано поведение, липса на самоуважение и отговорност, които излагат цялото население на риск”, заяви президентът Никос Анастасиадис. (Сарантис Михалопулос)

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Спор за датата на изборите. След като броят на заразените с COVID-19 достигна общо 749, а в понеделник бе регистриран и осмия смъртен случай, датата на президентските избори в страната, насрочени за май, предизвиква полемики. Прочетете повече от Лукаш Гадзала от EURACTIV.

///

БУДАПЕЩА

Опозицията отхвърля плана на Орбан. Опозиционните депутати гласуваха против закона, който ще запази действащите постановления за извънредно положение за неопределено време до края на извънредната ситуация. Прочетете още.

///

Държавата ще освободи 81 480 МСП от задължения по фиксирания плосък данък до 30 юни и ще забави данъчните задължения, възникнали преди 1 март до края на извънредното положение, заяви Орбан пред репортери. Извеждането на лица от жилищата им и изземването на имоти също ще спре до края на пандемията. Майчинските, които приключват по време на кризата, ще бъдат удължени. (Владислав Максимов | EURACTIV.com)

Следете случващото се в Унгария във връзка с кризата с COVID-19 тук.

///

БРАТИСЛАВА

Разследване. Новото правителство гласува за освобождаването на ръководителя на държавния материален резерв Кайетан Кичура. Различни органи започнаха разследване на последните съмнителни и очевидно завишени обществени поръчки на медицински материали, защитни маски за лице и тестове за COVID-19. Междувременно медиите разкриха, че неотдавна 20-годишният син на Кичура е станал собственик на два апартамента без ипотека в скъпа част на столицата. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

ПРАГА

Две години без пътувания? Шефът на централния кризисен щаб и заместник-министърът на здравеопазването Роман Примула заяви, че граничните ограничения могат да продължат една или дори две години в зависимост от това как другите държави управляват кризата с коронавируса. “Ситуацията в някои европейски страни няма да е добра. Ще отнеме месеци”, заяви Примула, като отбеляза, че тази година повечето чешки граждани вероятно ще прекарат ваканциите си в у дома.

“Трябва да избегнем втората или третата вълна на епидемията, да ограничим хора от други държави като Италия, Франция, Испания и Германия да идват тук”, добави здравният министър Адам Войтех. (Анета Захова | EURACTIV.cz)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Блокирана икономика. Спешното законодателство в България за справяне с COVID-19 може да създаде сериозни проблеми за бизнеса. Компаниите са временно лишени от почти всички правни механизми за събиране на дългове или принуждаване на партньорите да изпълняват задълженията си по договори. Вече има сигнали за натрупване на сериозни вътрешнофирмени дългове. Затворени бяха редица предприятия, някои от които, страдат тежко от кризата в автомобилната индустрия и спада в търсенето на суровини. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

Oстанете в течение за последните новости покрай борбата на България с COVID-19.

///

ЗАГРЕБ

На два фронта. Хърватското правителство се бори да смекчи щетите от земетресението с магнитуд 5,5 по Рихтер, ударило Загреб в неделя и едновременно да защити гражданите от епидемията от новия коронавирус. Карла Юничич предава от Загреб.

///

БЕЛГРАД

Назначение за Лайчак? Мирослав Лайчак от Словакия ще бъде назначен за новия пратеник на ЕС за диалога между Белград, Прищина и Западните Балкани, съобщи агенция BETA, позоваваща се на източници на ЕС. Външните министри на блока също може да препоръчат започването на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания, вероятно без да определят точната дата. Научете повече тук.

***