Испания ще защитава туризма си от коронавируса

Туристическият сектор представлява 15% от БВП на Испания, според официални данни от 2019 г. [EPA / Cabalar]

Рубриката „Столиците“ ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

МАДРИД

След като в четвъртък (5 март) испанското правителство призна, че коронавирусът ще окаже силно влияние върху ключовия за страната туристически сектор, властите обявиха допълнителни мерки за смекчаване на отрицателните последици от епидемията, съобщи EFE, партньор на EURACTIV.

В четвъртък испанският държавен секретар на туризма Исабел Мария Оливер заяви пред испанската информационна агенция в Берлин, че вирусът, причинил около 3300 смъртни случая и заразил над 95 000 по целия свят, ще окаже “пряко въздействие върху туризма и още много сектори на испанската икономика”. Прочетете още.

///

БЕРЛИН

Бундестагът обсъжда крайнодесния тероризъм. Две седмици след убийството на девет души в два наргиле бара в едно от най-кървавите крайнодесни терористични нападения след обединението на Германия, депутатите в Бундестага обсъдиха десния екстремизъм. Докато повечето политици се обединиха в призива за действие срещу расизма, ислямофобията и насилието, депутатите от крайнодясната “Алтернатива за Германия” заявиха, че политиците насаждат страх, заради собствените си интереси. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

///

ПАРИЖ

Правата на работещите в дигиталните платформи. След като касационният съд прие, че статутът на бивш шофьор на Uber като самостоятелно заето лице е “фиктивен” и преправи договора му като трудов, синдикатите сега се надяват на нов социален закон, който да предвижда повече права за работещите в дигиталните платформи.

Правителството обеща да представи нови предложения за състоянието на служителите в дигиталните платформи преди лятото, съобщи в четвъртък (5 март) министърът на труда Мюриел Пенико. (EURACTIV.FR)

///

ВИЕНА

Министърът на отбраната е под натиск заради планираните съкращения на военния бюджет. Докато бюджетът на Австрия за 2020 г. предвижда със 123 милиона евро повече за отбрана, той ще бъде намален със 760 000 евро през 2021 г. Тенденцията ще се запази до 2023 г., според данни на Австрийската новинарска агенция. Прочетете повече от Филип Грюл от EURACTIV Германия.

///

БРЮКСЕЛ

Ядрени реактори. Ако до края на 2022 г. липсва доклад за въздействието върху околната среда за първи и втори реактор на АЕЦ “Доел” близо до границата с Нидерландия, те ще трябва да бъдат затворени. Това постанови Конституционният съд на Белгия, отменяйки закон, който позволяваше най-старите ядрени реактори на електроцентралата да работят до 2025 г. Прочетете повече от Александра Брзозовски.

///

СТОКХОЛМ

Чеченски блогър се спаси от опит за убийство. Тумсо Абдурахманов, силен критик на руския президент Владимир Путин и чеченския лидер Рамзан Кадиров, който в момента се крие в Швеция, се е спасил от опит за убийство миналата седмица, съобщи в сряда шведското радио. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – ИРЛАНДИЯ

ЛОНДОН

Торите, обвинени в ислямофобия. Консервативната партия има “системен” проблем с ислямофобията, според Мюсюлманския съвет на Великобритания. Организацията препоръча независимо разследване за отношението на управляващата партия към мюсюлманите. Прочетете повече от Бенджамин Фокс от EURACTIV.

///

ДЪБЛИН

Диксън срещу Келбер. Комисарят за защита на данните на Ирландия Хелън Диксън отвърна на критиката на германския си колега Улрих Келбер, като заяви, че той няма “опит” в големи технологични разследванията. Келбер, че Диксън се опитва да “превърне дебатa по технически въпроси в личен спор”.

В интервю за Irish Independent, публикувано в четвъртък, Диксън заяви, че смята, че “всеки, който разбира сложността на новия закон…, ще види, че със сигурност на този етап в него има много проблеми, на които трябва да се обърне внимание.” (Самюел Столтън | EURACTIV.com)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

МАДРИД

Върховният представител на ЕС Жозеп Борел заяви в четвъртък (5 март), че мигрантите на границата между Гърция и Турция се използват като оръжие, съобщи EFE, партньор на EURACTIV. Върховният комисар за външна политика на ЕС заяви на среща на НАТО в Загреб, че светът е свидетел на “нарастваща конкуренция между великите сили”, както и отслабване на мултилатерализма и завръщането на “политиката на силата”.

“Политиката на силата е във всички сфери: икономиката, технологиите, общественото мнение (…) всичко се превръща в оръжие”, заяви топ дипломатът и добави, че “днес, например, дори мигрантите се превръщат в инструменти, те се използват като оръжие. (…) срещу границите на други държави”. (EuroEFE.EURACTIV)

///

ЛИСАБОН

Риск от „изтичане на мозъци“. Португалия е застрашена от “изтичане на мозъци”, тъй като по-квалифицираните работници могат да напускат страната, заяви португалският премиер Антонио Коща на конференция в Лисабон в четвъртък (5 март), по случай 30-годишнината на вестник Público). За да се противодейства на тенденцията, премиерът отбеляза значението на правителството, работодателите, профсъюзите, които имат роля във формирането на доходите. Прочете повече от Сара Мадейра от Lusa.pt.

///

Португалия ще изпрати хуманитарна помощ на мигранти на границата между Гърция и Турция, но “няма да участва в действия на място”, заяви министърът на вътрешните работи. (Андре Кампош, Lusa.pt)

Португалското правителство отваря военни болници за пациенти с COVID-19, обяви министърът на отбраната Жоао Гомеш Кравиньо в четвъртък (5 март) – деня, в който Португалия потвърди деветия си случай на коронавирус. Заразата е причина португалският превозвач TAP да обяви мерки за контрол на разходите, включително спиране или отлагане на инвестиции и наемане на служители, както и прилагането на временен неплатен отпуск. В понеделник (9 март) правителството и социалните партньори ще проведат преговори, на които ще обсъдят влиянието на коронавируса. (Lusa.pt)

///

АТИНА

Асиметрична заплаха. Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас заяви, че от миналия петък Гърция е изправена пред „асиметрична заплаха“. “След последните негативни развития за Турция в Идлиб, Гърция е подложена на внезапен и огромен натиск от прехвърляне на мигранти на нейните източни сухопътни и морски граници. Това е организирана и координирана операция, която се насърчава и ръководи от правителството и властите на съседната страна”, посочи той.

Пецас подчерта, че Анкара произвежда и разпространява фалшиви новини. „Днес такива фалшиви новини бяха публикувани за предполагаеми наранявания от изстрели от гръцка страна. Категорично отричам това“, заяви той. (Сарантис Михалопулос | EURACTIV.com)

Междувременно въоръжени граждански милиции и крайнодесни групи предприемат незаконни и опасни действия на фона на ескалираща миграционна криза на външните граници на Европа, заяви гръцкият евродепутат Стелиос Кулоглу пред EURACTIV.com.

///

РИМ

Бюджетна корекция заради COVID-19. В писмо министърът на икономиката Роберто Гуалтиери поиска от Комисията да коригира съотношението на дефицит към БВП до 2,5%, което е увеличение с 0,3% в сравнение с по-ранната прогноза. Бюджетната корекция е във връзка с новата извънредна ситуация с разпространението на коронавируса в Италия. Правителството реши да спре референдума за намаляване на броя на депутатите, насрочен за 29 март. След първите две седмици на извънредната ситуация Италия отчете 3858 случая на заразени и 148 починали. Според данните, предоставени от Гражданска защита, засега излекуваните пациенти са 10,7% от общия брой, а смъртността е 3,8%.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Рейндерс срещу Полша. Еврокомисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс заяви, че ще направи “препоръка за изправяне на Полша пред Съда на ЕС във връзка с дисциплинарните производство срещу съдии” след “няколко седмици”. Белгийският комисар подчерта пред германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, че европейското финансиране трябва да бъде обвързано със спазването на върховенството на закона. (Лукаш Гадзала | EURACTIV.pl)

///

ПРАГА

Успех за Чехия. Бившият постоянен представител на Чехия в НАТО Иржи Шедиви ще е първият централноевропеец ръководител на Европейската агенция по отбрана, след като в четвъртък бе избран от министрите на отбраната на страните членки.

“През последните 15 години работата ми беше фокусирана върху планирането на отбраната, така че имам добри контакти и приятели в повечето европейски страни”, заяви Шедиви, цитиран от Aktuálně.cz. “През последните месеци посещавах европейските столици, обяснявайки визията си за Европейската агенция по отбрана и нейните приоритети. Най-важното нещо беше да се убедят Франция и Германия”, добави той. (Лукаш Хендрич | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

Унгария и Хърватия: сътрудничество, но бдителност. Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто заяви, че Унгария иска да участва в проекта за терминал за втечнен природен газ на Адриатическия о. Крък. Сиярто изрази надежда, че хърватският министър на околната среда и енергетиката Томислав Чорич скоро ще свика работна група в Хърватия, съобщава Hina. Прочетете повече.

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Недостатъци в миграционната политика на ЕС. По време на посещението си в Тирана вчера президентът Румен Радев заяви, че дипломацията е най-важният инструмент, но не може да бъде единственият начин за разрешаване на мигрантската криза, тъй като е довела до тревожни проблеми в региона и обтегнати отношения между държавите, Това от своя страна е влошило средата за сигурност и хуманитарната криза. Има ясни недостатъци в европейската политика в тази област, тъй като няма единно решение на въпроса, нито изграден капацитет, добави той. (Dnevnik.bg)

///

ЛЮБЛЯНА

Как вирусът дойде в Словения? В Словения се появиха първите два случая на пациенти с коронавирус. Първият се е връщал от екскурзия до Мароко с прекачване през Венеция. В Словения той е посетил спешен кабинет, но е бил отпратен вкъщи. След като нещата са се влошили, пациентът е отишъл при семейния си лекар, който го е изпратил в болница. В момента и пътувалият и семейният лекар са под карантина, а словенските власти поискаха всички хора, които са били в спешното отделение в събота, да бъдат изследвани. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

Можем да затворим границата, но хората нямат причина да се страхуват от мигранти”, заяви Вучич. В четвъртък (5 март) президентът Александър Вучич повтори, че Сърбия “няма да стане паркинг за мигранти”. Прочетете повече на EURACTIV Сърбия.

///

Белград възнамерява да закупи оръжие от САЩ, Израел и Великобритания, заяви сръбският президент в четвъртък в отговор на критиките, че Сърбия купува руско оръжие. Вучич заяви, че “само преди два дни” с премиера Борис Джонсън е обсъждал закупуването на оръжие от Обединеното кралство.

“От време на време ни критикувате за закупуване на руско оръжие, въоръжение и всичко останало. Добре, искам да закупя от оръжията ви… Искате ли да ни ги продадете или не? Искате ли парите ни?” заяви Вучич в интервю като добави, че е казал същото и на държавния секретар на САЩ Майк Помпео на среща във Вашингтон. Според Вучич, Помпео ще вземе въпроса под внимание. (EURACTIV.rs)

///

ТИРАНА

В търсене на убежище. През 2019 г. 59 от 10 000 жители, търсещи убежище са дошли от Албания, според данни на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. Това означава, че повечето лица, търсещи убежище са влезли в ЕС през Албания, изпреварвайки страни като Сирия (49) и Афганистан (17).

Вчера общо 49 албанци са били репатрирани от Франция и Люксембург, заради отхвърлени искания за убежище, потвърди в прессъобщение албанската полиция. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

***