Испанките ще излизат в отпуск заради менструални болки

Източници от управляващата коалиция на Испанската социалистическа работническа партия "Обединени можем" заявиха в петък (13 май), че очакват законопроектът да бъде одобрен след постигане на споразумение между министерството на равенството, което настоява за реформата,  и социалното министерство, съобщи партньорът на EURACTIV EFE. [Shutterstock/Mangostar]

Испания може да стане първата страна в Европа, която да въведе медицински отпуск за жени, страдащи от менструални болки. Тази седмица предстои правителството и парламентът да одобрят проект за изменение на закона за абортите.

Източници от управляващата коалиция на Испанската социалистическа работническа партия и „Обединени можем“ заявиха в петък (13 май), че очакват законопроектът да бъде одобрен след постигане на споразумение между министерството на равенството, което настоява за реформата, и социалното министерство, съобщи партньорът на EURACTIV EFE.

„Ще признаем със закон правото на жените с болезнена менструация на специална временна нетрудоспособност, която ще се плаща от държавата от първия ден“, написа министърът на равенството Ирен Монтеро в Туитър.

Според предложението работодателите няма да покриват медицинския отпуск, нито ще се изисква минимална вноска към схемата за социално осигуряване, както е в случая с други често срещани временни увреждания. Очаква се правителството да одобри новата мярка във вторник (17 май).

Законът също така ще позволи аборти в системата на общественото здравеопазване и ще премахне изискването момичета на 16 и 17 години да търсят съгласието на родителите.

След като бъде приет, законът ще бъде първият в Европа. В Италия подобно предложение беше представено през 2016 г., но така и не беше одобрено, докато в Германия жените могат да поискат отпуск за менструални болки, но това не тяхно право. Извън Европа такова право е признато в Япония още от 1947 г. и Южна Корея, Индонезия и Замбия.

Министерството на равенството от месеци настоява реформата да бъде включена в бъдещия закон за абортите, но членовете на Социалистическата партия в коалицията бяха предпазливи в изразяването на подкрепа, докато продължаваха преговорите.

Министърът на труда Йоланда Диас от „Обединени можем“ подкрепи законопроекта, въпреки че министърът на социалното осигуряване Хосе Луис Ескрива от социалистите каза в четвъртък (12 май), че въпросът е „в процес на обсъждане“.

Лидерът на опозицията, консерваторът Алберто Нуньес Фейо, заяви в петък (13 май), че позицията му е ясна – „отпускът по болест се дава от лекарите“, защото те „знаят отлично в кои случаи е подходящ и кога не. ”

Законодателството предизвика много противоречия и дебати в Испания, а гинеколозите и семейните лекари призоваха обществото и медиите да не омаловажават проблема, от  който страдат от много жени.

В изявление пред EFE, ръководителят на отдела за здравеопазване на жените в организацията на семейните лекари, Лоренцо Арментерос, каза, че менструалните болки са основателна причина за отпуск по болест и че регламентът ще позволи редовното му използване от  жени, които имат този проблем.