Испанските старчески домове са сред най-засегнатите от COVID-19

Цифрата ще бъде дори по-висока, ако се прибавят и недиагностицираните случаи, при които има съмнения за коронавирус. [Shutterstock/Alicia Fabregas]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

МАДРИД. Смъртните случаи на пациенти с коронавирус, обитаващи старчески домове са общо 16 937 души. Това представлява около 39% от регистрираните 42 532 смъртни случаи, съобщи EFE. Цифрата ще бъде дори по-висока, ако към нея се прибавят и недиагностицираните случаи, при които има съмнения за коронавирус.

Официалните данни на здравното министерство сочат, че към вторник (23 юни) броят на смъртните случаи в страната е 28 334 души. Тази цифра включва само случаите, които са дали положителна проба за вируса. Всеки, който е бил заразен и е починал, без да е бил тестван, например в някои частни старчески домове, няма да бъде включен в официалните данни. Прочетете повече от EFE, партньор на EURACTIV

///

БЕРЛИН

Германска провинция налага повторни ограничителни мерки. След първоначално колебание лидерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет (ХДС) обяви подновяването на ограничителните мерки в окръг Гютерсло до 30 юни. Това се случва на фона на масова епидемия в месопреработвателен завод, в който са заразени над 1550 служители. Въпреки това, на въпрос за вероятността от втора вълна, президентът на Института “Робърт Кох” Лотар Вилер посочи, че е оптимист, че тя може да бъде предотвратена. (Сара Лоутън | EURACTIV.de)

///

ВИЕНА

Броят на сезонните работници в Австрия, увеличил се драстично в резултат на извънредното положение, е спаднал до 812 745 души към вторник (23 юни). Това са 326 000 по-малко работници в сравнение с миналата седмица.

Броят на безработните също е спаднал с 10 520 в сравнение с предната седмица. Към вторник (23 юни) той е бил 422 765. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

БРЮКСЕЛ

Белгийският съвет за национална сигурност ще се срещне в сряда (24 юни), за да обсъди допълнителното разхлабване на мерките, което трябва да влезе в сила от 1 юли. Съветът ще обсъди и дали социалните контакти над 10 души седмично ще бъдат разрешени и какви събития ще могат да бъдат провеждани това лято. (Александра Брзозовски | EURACTIV.com)

///

ПАРИЖ

След срещата си с нидерландския премиер Марк Рюте във вторник (23 юни) френският президент Еманюел Макрон коментира, че преговорите за фонда за възстановяване на ЕС напредват. Прочетете повече.

///

ХЕЛЗИНКИ

Ограниченията за пътуване се вдигат. Във вторник финландското правителство реши да вдигне ограниченията за пътуване и туризъм за редица държави от ЕС и Шенген, считано от 13 юли. Страните са избрани по определени критерии. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

ЛОНДОН

Заведенията, ресторантите, хотелите и фризьорските салони в Англия ще отворят отново от 4 юли, съобщи премиерът Борис Джонсън във вторник (23 юни). Гражданите ще могат да се срещат на закрито, спазвайки мерките за социално дистанциране. Кината и музеите също ще отворят врати.

Прочетете също: Trouble brewing for UK pubs with post-COVID distancing rules

Правителството смята, че степента на разпространението на коронавируса е под контрол, въпреки че случаите във Великобритания са повече, отколкото във Франция, Германия и Италия. Бившият главен научен съветник сър Дейвид Кинг е сред редицата учени, които изразиха опасения, че облекчаването на мерките в страната се случва прекалено бързо. (Бенджамин Фокс / EURACTIV.com)

Прочетете също: EU students to face higher fees for English universities

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Италианското министерство на образованието публикува редица насоки във вторник, които целят възобновяването на учебния процес през септември. Издадените правителствени насоки оставят възможност на регионалните администрации да приемат конкретни мерки в зависимост от здравната им ситуация. Прочетете повече от Александро Фолис от EURACTIV Италия.

///

ЛИСАБОН

Според данни от 2019 г., чуждестранното население в Португалия се увеличава за четвърта поредна година. То наброява 590 348 души, най-големият брой чужденци, регистриран до момента. Бразилците остават най-голямата чуждестранна общност в страната, представляваща 25.6% от общия брой на чуждестранните жители миналата година. (Селия Пауло, Lusa.pt)

///

АТИНА

Жозеп Борел на гръцко-турската граница. Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел ще посети днес (24 юни) граничния пункт в Кастанис в Северна Гърция. Борел ще обсъди настоящата ситуация и агресивните действия на Турция през последните няколко месеца с гръцки правителствени служители.

Мария Захарова ли ще е новият руски посланик в Атина? Гръцкият новинарски сайт Ethnos.gr съобщи, че Мария Захарова, говорител на министерството на външните работи на Русия, вероятно ще бъде следващият руски посланик в Атина.

///

НИКОЗИЯ

Израел търси помощта на Кипър. Външните министри на Израел и Кипър се срещнаха във вторник (23 юни). Израел се стреми да обезсили европейската опозиция на плана за анексиране на части от окупирания Западен бряг. Прочетете повече.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ПРАГА

Държавна помощ. Европейската комисия започна разследване във вторник (23 юни), за да прецени дали помощта в размер на 282 милиона евро, предоставена от Чехия на Чешки пощи, е в съответствие с правилата на ЕС за държавна помощ.

Чешки пощи е основният пощенски оператор в Чехия и е собственост на държавата. Разследването идва след подадени жалби на две конкурентни компании. (Онджей Плевак | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

Унгарската централна банка намали лихвите за първи път от 2016 г. Унгарската централна банка понижи основния си лихвен процент с 15 базисни пункта от 0,9% на 0,75%, съобщи банката във вторник (23 юни). Лихвеният процент не е променян от май 2016 г.

///

Изпълнителният директор на новинарския сайт Index.hu, Андраш Пуща, подаде оставка на фона на противоречието около предполагаемата атака над редакционната независимост на най-популярния медиен канал в Унгария, съобщава kreativ.hu.

Новината идва след вчерашното решение за отстраняване на главния редактор, Дул Шаболц, от управителния съвет на изданието. В неделя (21 юни)  Шаболц предупреди за планирана реорганизация, която би застрашила свободата на “Индекс” да публикува статии, критични към правителството на премиера Виктор Орбан.

Прочетете повече: Удар по една от малкото относително свободни медии в Унгария

(Владислав Максимов | EURACTIV.com)

///

БРАТИСЛАВА

Председателят на парламента Борис Колар (“Ние сме семейство”) е изплагиатствал магистърската си теза, съобщи Denník N. Преди време членове на партията “Ние сме семейство” отправиха остри критики към бившия председател на парламента Андрей Данко (Словашка национална партия) заради подобен скандал с магистърската му теза. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Прокуратурата нареди на земеделския министър да пази пчелите. Върховната административна прокуратура е ангажирала земеделския министър Иван Станков и изпълнителния директор на агенцията по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев да предприемат мерки за опазване на пчелите от отравяне с пестициди. Преди ден апелативна прокуратура във Велико Търново разпореди преглед на всички откази да се образуват наказателни производства по сигналите за масов мор на пчели край Плевен през последните три години.

Активизирането по темата е по сигнал, подаден от разследващия журналист Валя Ахчиева до главния прокурор на Република България. Според сигнала в Плевенския регион умишлено се умъртвяват пчели от години, като до момента различни институции отказват да се ангажират и разрешат проблема.

Прочетете цялата статия на Красен Николов: Прокуратурата нареди на земеделския министър да пази пчелите.

Прочетете повече за отравянето на 50 милиона пчели в Хърватия тук.

Прочетете и статията на Калина Ангелова: България пак е последна по дигитализация в ЕС

///

ЗАГРЕБ

Трябва ли да се самоизолира премиерът?  Хърватия обсъжда дали премиерът Андрей Пленкович трябва да се самоизолира, след като е бил в близък контакт със сръбския тенисист Новак Джокович, заразен с коронавирус, по време на тенис турнир в Задар.  Парламентарните избори в страната са само след две седмици, на 5 юли. Прочетете повече.

///

ЛЮБЛЯНА

Държавните глави на Словения и Италия, Борут Пахор и Серджо Матарела ще присъстват на церемония по повод повторното отваряне на словенския търговски и културен център в Триест, Италия, 100 години след като е изгорен от италиански фашисти.

(Зоран Радосавлевич | EURACTIV.com)

///

БЕЛГРАД

Вучич, Додик и Кустурица присъстват на парада за Деня на победата в Москва. Парадът за Деня на победата, в чест на 75 години от капитулацията на нацистка Германия през 1945 г, се проведе в сряда (24 юни) на Червения площад в Москва. На него присъстваха лидери на няколко бивши съветски републики, както и сръбският президент Александър Вучич, сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик Босна и сръбският режисьор Емир Кустурица, съобщават руски медии .

Хърватският президент Зоран Миланович отмени посещението си заради повреда на правителствения самолет. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

///

Сръбският президент Александър Вучич коментира в Москва във вторник, че е имал сърдечна и ползотворна среща с руския президент Владимир Путин и че е много доволен от дискусията. Разберете защо тук.

***