Испански генерал подаде оставка, защото се прередил за ваксинация

Генерал Мигел Ангел Вияроя [@_apublicos Twitter]

Най-високопоставеният генерал на Испания подаде оставка в събота  след твърденията, че е ваксиниран срещу COVID-19 преди приоритетните групи. Той е един от многото държавни служители, които предизвикаха гняв в обществото заради съобщенията, че са прескочили опашката за ваксинация.

Министърът на отбраната Маргарита Роблес е поискала обяснения от генерал Мигел Анхел Вияроя, началник на генералния, след публикации в медиите в петък, че е ваксиниран.

В декларацията за неговата оставка министерството на отбраната посочи, но не заяви изрично, че Вияроя е ваксиниран. Генералът “никога не е възнамерявал да се възползва от неоправдани привилегии, които увреждат имиджа на въоръжените сили и поставят под съмнение честта на генерала“, се казва в документа.

В него се добавя, че Вияроя “е взел решения, които е сметнал за правилни“, но които “са нарушили обществения имидж на въоръжените сили“.

Високопоставеният генерал не беше открит за коментар.

В началото на пандемията Вияроя представляваше армията на ежедневни брифинги в медиите, където подробно описваше как войските почистват социалните домове и се грижат за възрастните обитатели.

Испанците са възмутени от факта, че той се е “прередил на опашката”.

“Генерал Вилароя, моят спътник е на 67 години и е болен от Алцхаймер. Освен това  е сляп. Очакваме ваксината. Аз съм бивша медицинска сестра, затова сме в първата група. Ти по-важен ли си?“,  попита потребител в Туитър.

От края на декември общонационалните нива на инфекция са се повишили, като 42,885 нови случая бяха обявени само в петък. Общият брой на заразените е 2 499 560. Съобщава се за  55 441 починали заради вируса.