Исторически втори импийчмънт за Тръмп

Голям транспарант с клаузата за импийчмънт в конституцията на САЩ, разположен близо до Капитолия, 13 януари 2021 г. [Justin Lane/EPA/EFE]

Доналд Тръмп в сряда стана първият президент в историята на САЩ, който беше подложен на процедура по импийчмънт два пъти. Мнозинството от конгресмените в Камарата на представителите подкрепиха инициативата, а десет от неговите колеги републиканци се присъединиха към демократите.

Гласувалите за импийчмънт  го обвинят в подбуждане към насилие.  Миналата седмица поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия в знак на протест срещу изборните резултати. При сблъсъците загинаха петима души.

Предложението беше подкрепено с 232 гласа за, 197 конгресмени гласуваха против, с което резолюцията беше приета. Въпреки това изглежда малко вероятно бързият импийчмънт да доведе до свалянето на Тръмп преди изтичането на четиригодишния му мандат. Избраният президент Джо Байдън трябва да встъпи в длъжност на 20 януари.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл отхвърли призивите на Демократичната партия за бърз импийчмънт, заявявайки, че няма начин процедурата да приключи, преди Тръмп да напусне поста. Но дори да е напуснал Белия дом, решението на  Сената може да доведе до забрана да се кандидатира отново.

Байдън каза, че е важно процесът за импийчмънт в Сената в първите дни на мандата му да не забавя работата по законодателните му приоритети. Той призова лидерите в институцията да намерят начин да направят и двете едновременно.

Камарата на представителите гласува по  една-единствена точка за импийчмънт: “подстрекателство към бунт“ заради реч, която Тръмп  произнесе преди седмица пред хиляди негови  поддръжници малко преди те да нападнат Капитолия.

Когато тълпата нахлу в сградата, конгресмените трябваше да удостоверят победата на Байдън над Тръмп на изборите на 3 ноември. Сред загиналите при бунта има и полицай.

По време на речта си Тръмп повтари неверните твърдения, че изборите са фалшифицирани и призова поддръжниците си да нападнат Капитолия, като ги призова да “спрат кражбата“, “да покажат сила“, “да се бият здраво“ и да използват “много различни правила“.

Във видеоизявление, публикувано след решението на Камарата в сряда, Тръмп не спомена гласуването за импийчмънт и не пое отговорност за изказванията си към привържениците си миналата седмица, но осъди насилието.

В обръщението си Доналд Тръмп осъди насилието и каза, че то “противоречи на всичко, в което вярвам и на всичко, за което се застъпва нашето движение“. Президентът добави, че нито един истински негов поддръжник “не би могъл да подкрепи политическото насилие“.

Докато траеше дебата в долната камара на Конгреса стотици войници, въоръжени с пушки, пазеха вътре и пред сградата на Капитолия.

“Президентът на Съединените щати подбуди този въоръжен бунт срещу нашата обща държава“, заяви председателят на камарата Нанси Пелоси преди гласуването.

“Той трябва да отиде. Той е явна и настояща опасност за нацията, която всички обичаме.“, допълни тя.

По-късно  тя подписа документа за импийчмънт, преди да бъде изпратен за разглеждане в Сената, казвайки, че го е направила “за съжаление с разбито сърце, защото знае какво означава това за нашата страна“.

Никой президент на САЩ никога не е бил отстраняван от длъжност чрез импийчмънт. Трима – Тръмп през 2019 г., Бил Клинтън през 1998 г. и Андрю Джонсън през 1868 г.  са били предложени за тази процедура в Камарата, но са оправдани от Сената.

Конгресменът демократ Хоакин Кастро нарече Тръмп “най-опасният човек, който някога е окупирал Овалния кабинет“. Конгресменката Максин Уотърс обвини Тръмп, че иска гражданска война, а колегата й  Джим Макгавърн заяви, че президентът “е подбудил опит за преврат“.

“Президентът носи отговорност“

Някои републиканци твърдяха, че бързият импийчмънт заобикаля обичайния съвещателен процес, като например изслушванията, и призовава демократите да изоставят усилията в името на националното единство.

“Отстраняването  на президента за толкова кратък период от време би било грешка“, каза Кевин Маккарти, републиканец в Камарата на представителите. “Това не означава, че президентът не е виновен. Президентът носи отговорност за нападението срещу Конгреса в сряда.”

Най-близките съюзници на Тръмп, като републиканеца от Охайо Джим Джордан, отидоха по-далеч, обвинявайки демократите в безразсъдни  действия от чист политически интерес.

Джордан обвини демократите, че са възразявали на резултатите от предишни избори, както направиха републиканците на изборите миналия ноември. Той повтори недоказаните твърдения, че президентските избори миналата година са били фалшифицирани.

“Избирам истината“

Десет републиканци гласуваха за импийчмънт, включително Лиз Чейни.

“Аз не избирам страна, а избирам истината”, каза републиканецът Джейми Ерера Бойтлер, обявявайки подкрепата си за импийчмънт. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти от демократите. “Това е единственият начин да победим страха.“

Лидерите на републиканците в долната камара се въздържаха да настояват своите членове да гласуват против импийчмънт, като заявиха, че вотът е въпрос на съвест.

Според конституцията на САЩ импийчмънтът в Камарата предизвиква съдебен процес в Сената. За осъждането и отстраняването на Тръмп ще е необходимо мнозинство от две трети, което означава, че най-малко 17 републиканци от 100-членната камара ще трябва да се присъединят към демократите.

Американският сенат няма да се събере извънредно на 15 януари, за да разгледа импийчмънта на действащия президент. Редовното му заседание е само ден преди встъпването в длъжност на Джо Байдън. Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл е съобщил на лидера на демократичното малцинство Чък Шумер, че той няма да свика извънредна сесия за да разгледа отстраняването на Тръмп от поста.

Следователно гласуваната в Камарата на представителите резолюция за импийчмънт на Тръмп няма да стигне бързо до по-горната инстанция, която трябва да се призове финално, преди встъпването в длъжност на избрания президент Джо Байдън. Той ще поеме властта в на 20 януари, което означава, че процесът ще продължи в Сената дори след напускането на Тръмп от поста.

Макконъл, за когото се съобщава, че е бесен на Тръмп, заяви в съобщение  до колегите си републиканци, че не е взел окончателно решение как ще гласува  в Сената.

Чък Шумер, който ще стане лидер на мнозинството в Сената по-късно този месец, съобщи в изявление, че без значение кога, “в Сената на Съединените щати ще има процес за импийчмънт; ще се гласува за осъждане на президента за сериозни престъпления и провинения; и ако президентът бъде осъден, ще се гласува за забрана да се кандидатира отново.”

Байдън каза, че съживяването на икономиката, въвеждането на програмата за ваксинация срещу коронавируса и потвърждаването на ключови постове в кабинета не трябва да се отлагат заради процеса в Сената.

“Надявам се, че ръководството на Сената ще намери начин да се справи със своите конституционни отговорности по импийчмънт, като същевременно работи по други неотложни дела на тази нация“, каза той в изявление.

Обсадата на Капитолия повдигна въпроса за политическото насилие в Съединените щати, което някога се смяташе за почти немислимо. ФБР предупреди за въоръжени протести, планирани във Вашингтон и всички 50 американски столици преди инаугурацията на Байдън.

Импийчмънтът е средство за защита, въведено от основателите на Америка през 18-ти век, за да позволи на Конгреса да отстрани президент, който, съгласно Конституцията, е извършил “държавна измяна, взел е подкуп или е извършил тежко престъпление“. Ако Тръмп бъде отстранен преди 20 януари, вицепрезидентът Майк Пенс ще стане президент и ще изкара мандата си.