Италианските антитерористи атакуваха организатори на протест срещу зелените сертификати

Милано, 4 септември. Протест срещу ваксините и зеления сертификат. EPA-EFE/PAOLO SALMOIRAGO

В малките часове в четвъртък в осем италиански града се проведе полицейска операция. Претърсени бяха не домовете на мафиоти, трафиканти или терористи, а на активисти, участващи в организацията на масов протест срещу т.нар. зелен паспорт, удостоверяващ ваксиниране или липса на ковид зараза. Събитието е планирано за 11 и 12 септември в столицата Рим.

Води се разследване срещу осем души, модериращи канал в социалната мрежа “Телеграм”, обвинени в “утежнено подбуждане към извършване на престъпление”.

Намеренията за престъпление се изразяват в чат, в който участниците в канала на “Телеграм”, наречен “Бойците” (I guerrieri), се подканвали да потърсят оръжия. Някой от тях дори препоръчал оръжеен магазин.

След акцията си полицията съобщи за намерено оръжие: лютив спрей, ножове, катана и нож блекджек. Конфискувани са телефон, компютри и таблети.

Сред обвинените пет жени и трима мъже са служител на универсален магазин, съкратени от работа, служител на компания за кетъринг, домакиня, пазач и професионалист на свободна практика, който обаче имал разрешително за оръжие.

Нито един от тях няма политическа принадлежност или съдебно досие. Обвинението на магистратите, специализирани в антитероризъм Алберто Нобили и Пиеро Базилоне, са “планиране на насилствени действия дори с използването на оръжия, насочени към промяна или въздействие върху правителствената и институционалната политика по отношение на кампаниите за ваксинация”.

В допълнение към намерението да участват масово в протестната демонстрация, планирана в столицата в събота – съобщава полицейският щаб на Милано – заподозрените биха подбудили останалите членове на групата в “Телеграм” да извършат насилствени действия в съответните им места на пребиваване “срещу неуточнени институционални цели или като се възползва от посещението на членове на изпълнителната власт, като например това, по-късно отменено, насрочено за 2 септември в Падуа на министъра на здравеопазването Роберто Сперанца”.

Членовете на групата също имали “действителното намерение да проведат подготвителна среща с оглед римската манифестация и за закупуване на “бели” (не огнестрелни) оръжия, които да бъдат използвани по този повод”.

Дотук се стигна, след като италианското правителство обяви намеренията си да направи ваксината срещу ковид задължителна. От това лято в страната действа норма, която дава достъп до заведения на закрито и серия от места само срещу зелен паспорт. Пътуването с обществен транспорт между областите и извън страната също става със сертификат. Противниците на този “пропуск” протестираха в различни италиански градове през цялото лято. Те бяха категоризирани като антиваксъри въпреки, че протестите са срещу задължителния зелен сертификат. Не малка част от тях са дори ваксинирани.

Ситуацията ескалира с наближаване на есента и завръщане на учениците в класните стаи. Властите смятат да наложат задължителна ваксина за преподаватели и служители. Намеренията са това задължение да се разпростре в целия публичен и частен сектори. Задължението за ваксина сред медицински персонал отпадна, въпреки че сред медиците има и неваксинирани.

В началото на седмицата Италия обяви, че е успяла да ваксинира 80% от населението.

И въпреки това доста хора остават скептични към ваксината, но най-вече към “зеления паспорт”. Някои го оприличиха на еврейската звезда по време на фашизма и смятат, че въвеждането му е сериозен пробив в демократичните устои на държавата.

От друга страна не по-малко разпалени са тези, които смятат, че който не се ваксинира всъщност е заплаха за общественото здраве и обществото и трябва да бъде маргинализиран.

В резултат италианското общество е силно поляризирано. Очевидно и правителството предпочита по-силови мерки, след като тази нощ активира полицейските сили за борба срещу тероризма наместо по-ефикасен диалог с противниците на зеления сертификат и ваксината, но така едва ли ще ги убеди.