Италианският образователен министър подаде оставка заради недостиг на 3 млрд. евро

„Не бива да бъде изненада за никого, че министър държи на думата си“, каза Фиорамонти в интервю за "Ройтерс". [EPA/ MASSIMO PERCOSSI]

Италианският министър на образованието Лоренцо Фиорамонти подаде оставка, след като не успя да получи от правителството 3 милиарда евро за подобряване на училищата и университетите в страната. Това обясни самият той пред “Ройтерс” в сряда (25 декември).

Оставката е удар за правителството, в чиято коалиция има противоречия по най-различни въпроси – от реформата в еврозоната до правата на мигрантите. Тя подчертава и проблемите на “Движение 5 звезди”, от което е Фиорамонти. Партията се опитва да се реорганизира на фона на широкото вътрешно недоволство от лидера Луиджи ди Майо.

Фиорамонти заяви пред Ройтерс, че е подал своята “неотменима оставка” с писмо до премиера Джузепе Конте на 23 декември.

Този месец трима сенатори от “Движение 5 звезди” напуснаха партията, за да се присъединят към опозицията с дясната “Лига”.

Още през септември, след като беше сформирано правителството, Фиорамонти предупреди, че ще се оттегли, ако разходите за образование не бъдат увеличени с 3 милиарда евро в бюджета за 2020 г.

Малко хора му повярваха, дори когато бюджетът беше обсъждан в парламента и стана ясно, че правителството няма намерения да повишава данъците или да намалява разходите, за да намери исканите от министъра средства. Бюджетът беше одобрен в понеделник преди крайния срок 31 декември.

“Не бива да бъде изненада за никого, че министър държи на думата си”, каза Фиорамонти в интервю за “Ройтерс” в сряда. Той допълни, че все още ще подкрепя правителството в парламента, където е депутат от долната камара.

Италия изразходва 3,6% от брутния вътрешен продукт за начално и университетско образование, в сравнение със средно 5% сред 32 страни, изброени в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Като част от публичните разходи Италия е на дъното в ОИСР.

Фиорамонти, бивш професор по икономика в Южноафриканския университет в Претория, беше един от най-откровените министри на Италия през своите три месеца на служба.

Предложенията му за нови данъци върху самолетни билети, пластмасови и сладки храни за събиране на средства за образование бяха атакувани с аргумента, че италианците вече плащат твърде много данъци.

Привърженик на зелените политики, Фиорамонти влезе в медийните заглавия с новината, че Италия ще стане първата страна, която следващата година ще направи задължително учениците да изучават изменението на климата и устойчивото развитие.

По-рано този месец той каза, че италианският енергиен гигант ENI трябва да спре проучването на нефт и да се съсредоточи върху възобновяемата енергия. “Понякога усещах, че бих могъл да получа по-голяма подкрепа от собствената си партия във връзка с предложенията за околната среда“, каза Фиорамонти. “Движение 5 звезди” се роди преди 10 години със силно зелена платформа, но изглежда тя се е изгубила по пътя”, допълни той.