Италианците все още на различни мнения за спасителните мерки на ЕС

На политическо ниво думата "спасителна програма" е забранена, особено в южна Европа. [Александрос Михалидис / Shutterstock]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

РИМ

Италианските управляващи партии все още не са на едно мнение дали да се възползват от Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) за възстановяване вследствие на кризата с COVID-19. Както грантовете, така и заемите от дългоочаквания фонд за възстановяване се очакват през втория семестър на 2021 г. Дотогава страните членки на ЕС могат да използват заеми само от няколко вече договорени инструмента, като ЕМС.

Тези заеми обаче ще увеличат публичния дълг, което предизвиква страх в много държави-членки на ЕС. Прогнозата на Европейската комисия за дълга на Италия е той да нарасне до 159% от БВП.

Нещо повече, заемите по линия на ЕМС идват с условия. На политическо ниво думата “спасителна програма” е с отрицателна конотация и е заклеймявана особено в южната част на Европа.

Никола Зингарети, лидер на Демократическата партия, призова коалиционните партньори от движение “Пет звезди” да спрат да губят време и да приемат ЕМС. Прочетете повече от Алесандро Фолис от Италия EURACTIV.

///

БЕРЛИН

Планове за увеличаване на минималната заплата. Във вторник (30 юни) германската независима комисия за минимална работна заплата представи плановете си за увеличаване на минималната работна заплата от настоящите 9,35 евро/час до 9,50 евро/час от 1 януари 2021 г. и до 10,45 евро от 1 юли 2022 г. За да приложи тези промени, германското правителство ще трябва да издаде нови наредби, които обикновено се основават на препоръките на комисията.

Докато мнозина приветстваха увеличенията, социалдемократите (СДП) заявиха, че 10,45 евро на час до 2022 г. не е достатъчно увеличение. “Ние се борим за минимална заплата от най-малко 12 евро/ч!” написа в Туитър главният секретар на социалдемократите Ларс Клингбейл. (Сара Лоутън | EURACTIV.de)

///

ВИЕНА

Министърът на отбраната защитава плановете за реформи. След като миналата седмица новата визия на министъра на отбраната Клаудия Танер за австрийската армия бе посрещната от вълна от протести, във вторник (30 юни) тя защити плана си и настоя за необходимостта от реформа. Министърът призна, че начинът ѝ на комуникация може да бъде подобрен.

Планът на министъра за по-голямо инвестиране в киберсигурност, антитероризъм и справяне с бедствия за сметка на конвенционалните отбранителни дейности си навлече много критики. Австрийският президент Александър ван дер Белен призова за дискусия по въпроса. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

ЛИСАБОН

Правителството ще трябва да национализира TAP. Португалското правителство заяви, че ще трябва да национализира националния превозвач TAP, след като предложението на държавата за заем до 1,2 милиарда евро, идващ с условия, беше отхвърлено от съвета на директорите на компанията в понеделник (29 юни).

Предложеният договор за заем ще бъде представен и на частния партньор, Atlantic Gateway, чиито представители се въздържаха от гласуване в борда на директорите.

“Ако партньорът не приеме условията на португалската държава, ще трябва да се намесим в компанията, да я национализираме”, посочи министърът на инфраструктурата Педро Нуньо Сантош. Португалската авиокомпания отчете загуби от 395 милиона евро през първото тримесечие, тъй като беше силно засегната от пандемията от COVID-19. (Мария Перейра и Диого Калдаш, Lusa.pt)

///

МАДРИД

Кризата с коронавируса оказва сериозно влияние върху БВП. Испанската икономика спадна с 5.2% през първото тримесечие на годината в сравнение с предходния период в резултат на здравната криза, съобщи EFE, партньор на EURACTIV.

Намалението на БВП е дори по-голямо от въздействието на кризата през 2008-2009 г. Инвестициите са спаднали с 5.7% в сравнение с миналия март. Прочетете повече от EFE, партньор на EURACTIV.

///

АТИНА

Информация за пътуване до Гърция. Със започването на летния сезон в Гърция днес, 1 юли, правителството представи подробна информация за желаещите да пътуват до страната това лято. Вижте всички подробности тук.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Първият тур на президентските избори в Полша, който се проведе в неделя (28 юни) и изпрати президента Анджей Дуда (43,5%) и кмета на Варшава Рафал Тшасковски (30,46%) на балотаж, е бил проведен по професионален начин. Това съобщи Службата за демократични институции и права на човека (БДИПЧ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Въпреки това БДИПЧ отбеляза, че “обществената телевизия се е превърнала в кампаниен инструмент на действащия президент и че някои медийни послания очевидно са били ксенофобски и антисемитски”. (Лукаш Гадзала | EURACTIV.pl)

///

ПРАГА

Сасоли отговаря на критиките на чешкото правителство. “Бих искал да се възползвам от възможността да припомня, че договорите на ЕС дават на Европейския парламент правомощието и задължението да даде или да откаже освобождаването от отговорност на Европейската комисия относно изпълнението на бюджета на ЕС при упражняването на нейните правомощия като бюджетен орган и на нейната функция на демократичен надзор”, пише президентът на Европейския парламент Давид Сасоли до чешкия премиер Андрей Бабиш. Официалното писмо беше изпратено след вълна от критики, идващи от чешкото правителство, след като Европейският парламент гласува в подкрепа на резолюция, в която критикува чешкия премиер заради предполагаемия му конфликт на интереси. Случаят е свързан с европейски субсидии, получени от бившия му холдинг “Агроферт”.

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Европол може да се заеме със записа, съдържащ заплахи срещу Йончева. Ираче Гарсия, испански евродепутат и председател на групата на Социалистите и демократите в ЕП изпрати писмо във вторник 30 юни до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с настояване за разследване, включително и със съдействието на Европол, на предполагаеми заплахи на премиера Бойко Борисов към евродепутата Елена Йончева.

В писмото на Гарсия до председателя на Европейския парламент се споменава, че според класация на “Трансперънси Интернешънъл” България е най-корумпираната страна в ЕС, както и факта, че Елена Йончева, бивш журналист, дълго време е била ангажирана в борбата срещу корупцията и в частност с корупцията по високите етажи.

Вижте писмото тук.

Прочетете цялата статия: Европол може да се заеме със записа, съдържащ заплахи срещу Йончева.

///

БУКУРЕЩ

Основната цел на Румъния в преговорите за бюджета на ЕС е да получи възможно най-много средства по линия на кохезионната политика и политиката по земеделието. Това посочи президентът Клаус Йоханис пред председателя на Европейския съвет Шарл Мишел във вторник.

Румъния иска традиционните политики на ЕС да продължат да играят водеща роля в бъдещия седемгодишен бюджет на блока. Те са най-важните, добре смазани инструменти за финансиране на инвестиции в ЕС и могат да бъдат много ефективни в кризисни ситуации. Това се твърди в съобщение на президентството, публикувано след видеоконференция между двамата лидери след срещата на върха на ЕС на 18-19 юни.

Предава Богдан Нягу от EURACTIV Румъния предава от Букурещ.

///

ЛЮБЛЯНА

Вътрешният министър подава оставка заради полицейска акция. Министърът на вътрешните работи на Словения Алеш Хойс и директорът на полицията Антон Травнер подадоха оставка във вторник (30 юни) заради изненадващи полицейски обиски на къщи на няколко правителствени служители. Разследването е във връзка с противоречива сделка за закупуването на медицински респиратори. Прочетете повече от Зоран Радосавлевич от EURACTIV.

***