Италианците решават дали да съкратят броя на депутатите

Порнозвездата Илона Сталир, по-известна като Чичолина, представя нейната полоческа партия "Демокрация, природа, любов". Архивна снимка от 8 ноември 2012 г. [Alessandro di Meo/EPA/EFE]

В неделя и понеделник (20 и 21-и септември) Италия провежда референдум за реформа на конституцията, която да позволи намаляването на броя на депутатите с една трета.

Малко преди да избухне пандемията италианският парламент одобри предложението на популистката партия “Пет звезди” за намаляване на броя на депутатите. За да може това да се случи е необходима поправка на две точки от Конституцията, а решението на правителството трябва да се препотвърди с референдум.

С 945 народни представители италианският парламент е един от най-пренаселените в Европа. Всеки от народните представители представлява и, предполага се, защитава интересите на 64 хиляди жители, което за над 60 милионна страна се смята за сравнително добро представяне на гражданите в управлението на страната.

Ако конституционната реформа бъде потвърдена с референдума, съотношението ще стане един избраник за всеки 101 хиляди души. Точно в това съотношение е разковничето за намерението да се редуцира бюрокрацията и цената на нейната издръжка.

За един мандат депутатите и сенаторите струват 1.6 милиарда евро на италианците, което значи по 30 евро на всеки италианец. Изчислява се , че при редуцирането на тяхната бройка ще се спестят 500 милиона евро.

С месечна заплата, която заедно с добавки и компенсации надвишава 17 000 евро, италианските политици минават за едни от най-добре платените в света. Според проучване на британската агенция Independent Parliamentary Standards Authority депутатите на Ботуша са световен шампион по заплати и печелят с под над 100 000 евро повече за година от колегите си в Обединеното кралство или в САЩ. Италианските депутати са средно с 2000 евро месечно по-добре платени от евродепутатите.

От години различни политически партии се опитваха да спрат разхищението, а за популистите от “Пет звезди” тази цел беше приоритетна в предизборната им кампания. Затова и парламентът прие с голямо мнозинство тяхното предложение.

И все пак интелигентни хора и представители на авторитетни институции смятат да гласуват против на референдума. Причината е, че поправката в закона не е придружена от реформи, които да я подплатят, а преди да влезе в сила съкращението “трябва да се преразгледа закона за изборите и парламентарното мнозинство”. Не по-маловажен е аргументът на по-малките области и общини, че ще останат непредставени в парламента.

Италианците помнят, че в националния парламент влязоха като представители на народа дори порнозвезди като Чичолина. По-малко депутати обаче не означава по-добро качество, даже има риск качествени хора да останат зад борда – тема за размисъл също у нас…