Италианците стискат палци Берлускони да пребори коронавируса

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони на конгрес на ЕНП в Загреб, 21 ноември 2019 г. [Antonio Bat/EPA/EFE]

Ден, след като се разбра, че е дал позитивен тест за COVID-19 бившият премиер на Италия постъпи в болница с двойна пневмония в начален стадий. Коронавирусът съвсем не е единственият здравен проблем на 83 годишният Силвио Берлускони, който страдаше от простатата и е претърпял и сърдечен удар.

Освен него заразена е част от семейството му и новата му 30 годишна годеница. Феновете и сподвижниците се надяват основателят на партията “Форца Италия”, който бе в центъра на световното внимание, благодарение на скандали и съдебни битки при всичките си четири премиерски мандата, да издържи и премине и през изпитанието COVID-19.

За двайсет години на политическата сцена срещу Берлускони имаше 106 дела и 2500 повиквания в съда. Но това, което го изкара позорно от премиерски дворец бяха скандалът със секс-оргиите , известни като “Бунга Бунга” с участието на непълнолетни момичета, както и непристойното му поведение спрямо някои международните лидери и в частност спрямо Ангела Меркел.

Въпреки противоречивите оценки за милионерът-политик, а в момента евродепутат, Силвио Берлускони си остава една от най-влиятелните личности на Апенините през последните десетилетия. Израснал в благополучно буржоазно семейство, бъдещият медиен бос показва бизнес заложбите си още в училище където срещу заплащане пишел домашните на своите другарчета.

Търговските инстинкти му помагат да изгради империя, оценена от бизнес изданието Форбс на близо 6 милиарда евро и да изкачи класацията на най-богатите италианци.

Но преди да покори финансовите върхове, Берлускони е трябвало да продава прахосмукачки, да пее в нощни клубове и по корабни туристически круизи. Музикалните му изяви не се разминаха на нито един световен лидер, който го е посещавал. Неизменна част от светската програма на премиера Берлускони бяха разказването на вицове и пеене на шансони.

След като завършва право Берлускони стартира предприемаческа дейност с имоти в родният му Милано. Там някъде са корените на един от основните му проблеми по-късно, когато магистрати разследваха как е забогатял. Разследванията за корупция му донесоха 6 присъди.

Десетилетие по-късно той купува и първата си телевизия, местен телевизионен канал, а днес медийната му империя, поета от децата му, е европейски лидер. Притежава телевизии, издателства и медии не само в Италия, но и в Испания, Франция, Германия и Холандия. Все пак това не спря един от основните му протижници в занаята Рупърт Мърдок да навлезе на родния му пазар в Италия.

И както много други милионери и Берлускони си купи футболен клуб. “Мilan” е безспорен шампион и в годината, когато отборът спечели националната купа, самият Берлускони победи на изборите с безспорно мнозинство.

Далеч преди Доналд Тръмп, именно Берлускони лансира за първи път моделът на “успял бизнесмен, обещаващ да оправи икономиката на страната.” Решава да влезе на политическата сцена в началото на 90те, след като традиционните партии на Италия се бяха компрометирали и в страната се отвори място за по-свежи политически експерименти. И като ловък предприемач и комуникатор Силвио яхна момента.

През 1993 г той създаде партията “Forza Italia”, което ще рече “Давай Италия”, също като скандирането на футболните фенове, когато играе италианския национал. Комуникационните му качества бяха безспорни в разцвета на живота му и дори и най-големите му противници не оспорват тези му умения. А противниците му бяха много, но най-вече италианската магистратура, която в годините на републиката разчиства на няколко пъти цели политически класи в страната.

Само седем месеца, след като бе избран за премиер, магистратите му връчиха призовка, и то публично по време на среща на Г7 в Неапол. Новата звезда и новоизбран премиер подаде оставка, но не се отказа от политиката и се върна на бял кон през 2001 год, изкара мандат, и удари рекорд на най-дълго задържалия се премиер след Втората световна война насам.

Само че от най-високо се пада най-лошо.

Той беше осъден за данъчна измама, но поради напредналата си възраст не влезе в затвора, а беше задължен за една година да върши социална работа. И какво направи неуморният бонвиван? Отиде да работи в старчески дом, където да разказва вицове и пее песни не на премиери, а на пенсионери с деменция. През това време имаше забрана да се занимава с политическа дейност.

Демонстрирайки, че е неуморен плейбой, Берлускони така не се отказа и от политиката. Остатъкът от някогашната политическа сила, партията му “Форца Италия” в момента се радва на 6% подкрепа. Това изглежда малко, но Берлускони остава интересен за бъдещи дясноцентристки коалиции.

В Европейската народна партия Берлускони отвори път на „лоши момчета“, каквито са Виктор Орбан и Бойко Борисов. След Берлускони вече всичко е възможно.

“Не съм светец, но никога не съм плащал за жена, защото не мога да се лиша от удоволствието на завоевателя”, е един от знаковите му цитати. Те резонират добре в ушите на италианците, които, дори и да не са гласували за него, му желаят скорошно излизане от болницата.