Италия връща по-строгите мерки срещу Covid-19

Полицията проверява за маските на минувачите в Рим. [ANGELO CARCONI/EPA-EFE]

Италия връща противоепидемичните мерки от преди лятото. Причината е застрашителното покачване на броя на заразените. Премиерът Джузепе Конте оправда решението си с “риск от изостряне на пандемичната ситуация” на нивата от преди половин година.

В Италия се правят близо 200 000 теста на ден. И въпреки че в сравнение с други страни положителните тестове са в пъти по-малко, правителството в Рим предпочита да не рискува. Страната, която беше най-тежко ударена от пандемията в Европа през март, залага на принципа “Не питай старо, а патило”.

В столицата Рим и областта Лацио маските на открито станаха задължителни още в началото на месеца, а новото е, че това задължение се предвижда за цялата страна. Обществените заведения отново ще ограничат работното си време и ще затварят в 23 ч. Офисите така и не възстановиха 100% присъствие на служители и чиновници.

Превантивната мярка е предизвикана от броя на заразените, който през последния ден достигна 2844 случая, но интензивните отделения не са под натиск., отбеляза министърът на здравеопазването Роберто Сперанца.

Очаква се от другата седмица Рим да ограничи и броя на събиращи се на едно място, което създава проблем за планиралите сватби или друг вид церемонии и тържества.

В плановете на правителството е задължително носене на маски в цялата страна, както и връщане на войската по улиците.

Правилата за пътуване също може да претърпят промяна от 7 октомври. Тя ще засегне идващите от страни с много болни, но не се предвижда спиране на полети и влакове.

Деликатна част от проекта на новата заповед на правителството е налагане на нови мерки за стадионите и спортните събития. Десетки футболисти от първодивизионни отбори се оказаха с позитивен тест, но въпреки това футболният шампионат не бе прекратен. В стадионите се допускат до 1000 посетители. За кина и театри таванът е до 200 човека и промени не се очакват.

Връщането към правилата от преди лятото не се харесват на бизнес средите, които не успяха да наваксат финансовите щети през летния сезон. Някои професионални организации атакуваха в съда законността на новите мерки.

Опозицията е ядосана, защото премиерът Джузепе Конте удължи извънредната ситуация до края на януари, което му развързва ръце да взима решения, без да минава през парламента.