Италия въведе вечерен час

Ресторант в историческия център на Рим, 25 октомври 2020 г. [EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI]

Италия затваря театри, кина, центрове за красота, фитнеси, концертни и спортни зали, а заведенията, ресторантите и баровете ще работят само до 18 ч през седмицата, а през почивните дни ще остават затворени.

Това са поредните мерки срещу пандемията, обявени от премиера Джузепе Конте, с когото от началото на есента италианците привикнаха да присъства като неканен нов “гост” за уикенда. И в неделя, 25 октомври, за пореден път Конте даде пресконференция за новите рестриктивни мерки във времето на традиционното за уикенда семейно събиране край масата.

Премиерът подчерта, че не харесва термина “вечерен час”, но на практика след полунощ както Пепеляшка италианците задължително трябва да останат по домовете си.

С изключение на началните училища, обучението се връща към дистанционна форма, по-голяма част от обществените офиси, публичните и международни инициативи също. Препоръчва се гостуванията по домовете да са само при роднини.

В разрешените часове през деня ресторантите ще сервират само на маси с не повече от четирима клиенти, маските остават задължителни навсякъде, а пътуванията пак препоръчително само при нужда.

Новите мерки по думите на Конте са “компромис в дилемата здраве или икономика” и целят да пресекат скоростното разпространение на заразата. Те ще са в сила поне до 24 ноември. Надеждата е да се намали броят на инфектирани, за да може мерките да се разхлабят в началото на декември, за да се посъживи търговията за Коледа.

Болниците минават на режим за неотложни грижи.

Рестрикциите дойдоха, след като показателят RT (потенциален брой на заразени от един инфектиран) се качи до 1,5. За сравнение, през пролетта Италия отмени блоказата едва когато RT падна до 0,5. Здравната система е натоварена, но интензивните отделения не са запълнени.

За критиците на правителството новите рестрикции са просто “замаскирана блокада”.

За разлика от началото на годината този път италианците подадоха тревожни сигнали за нетърпимост. Няколко поредни дни по улиците на Неапол се разиграха сцени на насилие между протестиращи срещу рестриктивните мерки и силите на реда, а в събота вечер централният площад в столицата Рим, Пиаца дел Пополо изглеждаше като военна сцена.

За да успокои вълненията, Джузепе Конте побърза да обяви компенсаторни механизми.

Отменят се някои данъчни ставки, замразяват се уволненията и се отпускат безвъзмездни финансови помощи за уязвимите категории. “Ангажираните в засегнатите сектори като този на обслужването, културата, земеделието и тези с временни назначения или на свободна практика, чиито заплати не са сигурни, ще получат безвъзмездни обезщетения директно в банковите си сметки”, обеща Конте.

Обещания, които очевидно не са достатъчни за всички.

“Спират се концертите, кината и театрите, единствените места, където почти няма инфекции, а предимно икономически загуби. Ако затварянето не се придружи успоредно с незабавна икономическа помощ, ще настъпи необратимо обедняване на сектор, ангажиращ около 500 000 работници, да не говорим за културното обедняване! Това става много сериозно за много от нас, включително и за мен самия! Опитвам се да открия положителната страна на нещата, но днес ми е много трудно да не се чувствам изоставен от държавата като музикант и като семеен човек и разочарованието е огромно”, коментира минути след огласяването на новите мерки един от най-знаковите джаз музиканти Марко Бардоша, който дава израз на цели категории творчески асоциации.

А никой не се заблуждава, че след коледните празници нещата ще продължат нормално. Новият социален ред се очертава в дълги измерения.