Италия заплашва фармацевтичните гиганти с дела заради намалените доставки на ваксини

Джузепе Конте [https://www.facebook.com/GiuseppeConte64]

Италианският премиер Джузепе Конте предупреди, че обмисля да започне дела през следващата седмица срещу фармацевтичните гиганти, след като стана ясно, че и “АстраЗенека” ще достави по-малко ваксини от обещаното.

С намалените с 60% доставки “АстраЗанека” проваля плана на правителството в Рим за по-бърза масова ваксинация. Компанията съобщи, че ще достави 3,2 милиона флакона вместо предвидените 8 милиона, с което програмата да се ваксинира 70% от населението до есента ще претърпи закъснение с поне три месеца, а търсеният ефект на стаден имунитет не би се случил преди 2022 г.

“Ще използваме всички правни инструменти и инициативи, както вече правим с “Пфайзер-БиоНтех”, за спазване на договорните ангажименти”, заплаши Конте. “Нашият план за ваксинация беше разработен въз основа на договорни ангажименти, поети и подписани от фармацевтични компании с Европейската комисия. Тези забавяния на доставките представляват сериозни договорни нарушения, които причиняват огромни щети на Италия и други европейски държави, с пряко отражение върху живота и здравето на гражданите и нашата икономическа и социална структура”, обяви Конте във Фейсбук.

Италианското правителство беше заложило на “АстраЗенека”, тъй като участва в разработката на ваксината, която е най-евтина и по-лесна за съхранение въпреки, че още не е получила одобрението на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА).

“АстраЗенека” обеща, че ако през седмицата получи одобрението от регулаторния орган, ще започне да доставя ваксината си в Италия от 15 февруари. 1,1 милиона дози се очакват през февруари, 2,3 милиона през март. Значително по-малко от предвиденото, като се има предвид, че първоначалният план за ваксинация през първото тримесечие на тази година беше за доставки на над 16 милиона дози.

Не по-добра е ситуацията с “Пфайзер-БиоНтех”, която намали с 29% доставките през миналата седмица, а и през следващата седмица ще достави 20% по-малко.

Компанията обеща да няма нови намаления и да компенсира съкращенията с увеличаване на доставките занапред. Правителството обаче остава скептично предвид многото неприятни изненади от последните дни.

Подобно е положението и с “Модерна”, която току-що започна доставки, но и те са по-ниски от очакваните: 1,3 милиона дози до март.

“КюърВак” също няма да е разрешение на проблема, защото и от там ще се получат два милиона по-малко дози от предвидените до март. А и този продукт е още в предклиничната фаза на изследванията.

Крайният резултат е, че през първото тримесечие на тази година Италия ще получи 15 милиона дози вместо 28 милиона.

В събота страната отчете над 85 хиляди жертви на COVID-19 от началото на пандемията до сега, въпреки строгите мерки и почти постоянния режим на локдаун.

Новите ваксинации са намалени до минимум, за да се гарантира втората доза за тези, които вече са инжектирани с първата.

Италианските власти дори допускат възможност да потърсят и други производители, включително и руския “Спутник”, която тепърва започва процедурата по одобрение за ЕС.

До момента Италия е единствената страна, заплашваща със съд. Франция, Германия и Испания не скриха голямо раздразнение, но се са предупредили за правни мерки.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес изрази “дълбокото недоволство” и поясни, че Комисията “ще продължи да настоява пред “АстраЗенека” да предприеме мерки, и гарантира на предсказуемост и стабилност при доставките. В понеделник в Брюксел ще се проведе заседание на управителния комитет, за да се обсъдят закъсненията с доставката от тази компания.

“Ние възнамеряваме да гарантираме, че договорите, подписани от фармацевтичната индустрия, се спазват”, каза и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

“Планираме да накараме фармацевтичните компании да спазват договорите, които са подписали … като използваме законовите средства, с които разполагаме”, каза Мишел за радио “Европа 1”, предаде БГНЕС.

Той не уточни, какви биха били възможните санкции, но допълни, че ЕС ще настоява за прозрачност във връзка с причините за закъсненията. Мишел подчерта, че след първите предупреждения на “Пфайзер” за закъснения от няколко седмици, ЕС е заел твърда позиция и е успял да намали тези забавяния.