Италия и Франция подписват ключов договор, докато Меркел напуска дипломатическата сцена

Италианският президент Серджо Матарела, италианският премиер Марио Драги и френския президент Еманюел Макрон по време на срещата им в президентския дворец в Рим, Италия, 25 ноември 2021 г.  [Handout photo/EPA/EFE]

Лидерите на Италия и Франция ще подпишат в петък (26 ноември) договор за укрепване на двустранните връзки в момент, когато европейската дипломация е подложена на изпитание заради напускането на германския канцлер Ангела Меркел.

„Квириналският договор“ (Квиринал е един от седемте хълма на Рим) има за цел да засили сътрудничеството между Париж и Рим в много области, включително отбрана, миграция, икономика, култура и търговия.

Церемонията по подписването идва малко след като в Германия беше договорен нов коалиционен договор, който слага край на 16-годишното управление на Меркел, която беше безспорният лидер на Европа и изгради особено тесни връзки с няколко френски лидери.

Очаква се новата администрация в Берлин да се заеме с вътрешни проблеми, особено в началото на мандата си. Париж и Рим се стремят да задълбочат отношенията си в период, замъглен от икономическа несигурност, пандемия, по-настъпателна Русия, надигащ се Китай и по-неангажирани Съединени щати.

„Намерението на Макрон е да създаде нова ос с Италия, докато в интерес на Италия е да се свърже с дуото Франция-Германия“, каза високопоставен италиански дипломатически източник.

Ренесанс 

Планирани още през 2017 г., преговорите по новия договор се наложи да бъдат прекратени през 2018 г., когато популистко правителство пое властта в Рим и се сблъска с Макрон заради имиграцията.

Отношенията достигнаха дъно през 2019 г., когато Макрон отзова за кратко посланика на Франция в Италия, но тази година настъпи ренесанс след като бившият директор на Европейската централна банка Марио Драги стана премиер.

Френски дипломатически източник отхвърли предположенията, че новата ос между втората и третата по големина икономики на Европейския съюз представлява  преподреждане на дипломатическите приоритети на Париж.

„Никога не сме играли триъгълник на ревността с европейските партньори. Тези двустранни отношения, ще се допълват взаимно”, каза източникът.

Договорът от Квиринал, наречен на двореца на италианския президент и на името  на френско-германския договор от 1963 г., се очаква да доведе до намирането на общ език между Париж и Рим преди срещите на върха на ЕС, точно както преди Франция  координира ключови ходове на европейската политика с Германия.

Пълни подробности за договора не са оповестени, но ще има специален интерес към раздели, обхващащи икономическите връзки и сътрудничеството в стратегическите сектори.

Френските компании инвестираха сериозно в Италия през последните години, но италианските политици обвиниха Париж, че не гледа с добро око, когато италианските фирми сключват трансгранични сделки.

По-рано тази година държавната компания за производство на кораби Fincantieri се опита да сключи договор с френската корабостроителница „Chantiers de l’Atlantique“, но сделката пропадна, защото бе осуетена от проблеми с конкуренцията в ЕС.

Италианските власти заподозряха, че Париж активно се опитва да подкопае сделката.