Италия не вижда основания за шенгенски ограничения въпреки случаите на коронавирус

i-800x450

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

РИМ. С над 150 регистрирани случаи на територията на Италия, страната е изправена пред най-голямото огнище на коронавирус извън Азия. Цели градове в северна Италия бяха затворени, а училищните занятия и публичните събития – като емблематичния Венециански карнавал – отменени.

Правителството на страната обаче все още не е склонно да се премине към oграничения за пътуване в шенгенското пространство.

Такива временни ограничения са възможни по искане на страна членка.

“В момента няма основание за подобни действия”, заяви премиерът Джузепе Конте, добавяйки, че временното въвеждане на граничен контрол ще има пагубно влияние върху икономиката на страната. “В какво ще се превърне Италия? Инфекциозна болница?” попита иронично той.

В същото време гръцкият министър на образованието Никис Керамеос реши да спре всички планирани училищни екскурзии до Италия.

Джерардо Фортуна от EURACTIV разглежда усилията на Италия за справяне с най-голямото огнище на вируса в Европа.

///

БЕРЛИН

Социалдемократичната партия и “Зелените” печелят в Хамбург. Изборите в Хамбург в неделя (23 февруари) завършиха с много добри резултати за градската управляваща коалиция на социалдемократите и “Зелените”. С 38% от гласовете Петер Ченчер от Социалдемократическата партия ще продължи да изпълнява задълженията си като кмет на града, а “Зелените” удвоиха подкрепата си. Имайки предвид партньорството на двете партии, “Зелените” ще засилят позициите си в управляващата коалиция.

След кризата в Тюрингия Християндемократичният съюз понесе съкрушителен удар на изборите в Хамбург – консервативната партия завърши с най-лошия си регистриран резултат. “Свободни демократи” и “Алтернатива за Германия” едва достигнаха 5-процентовия праг за влизане в парламента. (Сара Лоутън | EURACTIV.de)

Прочетете още: Crisis-ridden SPD wins state parliamentary elections in Hamburg

///

ВИЕНА

Завръщането на Щрахе. Бившият вицеканцлер и лидер на крайнодесните (Свободна партия на Австрия) Хайнц-Кристиан Щрахе обяви завръщането си на политическата сцена като кандидат за изборите във Виена през октомври 2020 г. със собствена, все още неименувана, партия.

Филип Грюл от EURACTIV Германия разглежда какво би могло да означава това за Свободната партия на Австрия.

///

ПАРИЖ

В борбата за президентския пост. “Имам голям шанс да бъда избрана за президент, защото смятам, че на французите им е омръзнала сегашната ситуация”, заяви Марин Льо Пен пред RTL в неделя (23 февруари). Французите “осъзнаха, че трябва да се борят с ултралиберализацията на нелоялната конкуренция, масовата имиграция, несигурността, елитите… ”, добави тя.

Въпреки изказването си бившият евродепутат все още не е официален кандидат, тъй като първо ще трябва да се оттегли от поста на председател на партията “Национален сбор”. (EURACTIV.FR)

///

БРЮКСЕЛ

Белгийският премиер за карнавала в Аалст. Година след като предизвикаха международен скандал, организаторите на карнавала в Аалст отново дефилираха с пародийните кукли на евреи, изобразени в стила на нацистката пропаганда. За първи път премиерът на Белгия изрази позицията си по въпроса. Прочететете повече от Александра Брзозовски.

///

ХЕЛЗИНКИ

Бежанци от Средиземноморието. Финландия ще приеме около 175 бежанци от лагерите и приемните центрове в Гърция, Кипър, Малта и Италия, повечето от които са деца и семейства с един родител, произхождащи от страни, където хуманитарната ситуация е най-тежка, като Афганистан и Сирия. Засега Франция и Португалия са сред страните-членки на ЕС, в които са взети подобни решения.

Междувременно въпреки силните реакции на местните общности, правителството на Гърция е решено да осъществи решението си за изграждането на центрове за бежанци от затворен тип.

Прочетете повече от Пека Вантинен и Сарантис Михалопулос от EURACTIV.

///

ДЪБЛИН

“Шин фейн” и ИРА. Ирландските националисти от “Шин фейн” се защитиха срещу твърденията, че Временната ирландска републиканска армия (ИРА) все още оказва влияние върху политическото ръководство на партията. В изказване за RTÉ в неделя Мак Лохлейн заяви, че ИРА вече не е функционираща група. “ИРА вече не съществува и няма да се върне. Това е реалността”, добави той.

Междувременно основните партии “Фина фойл” и “Фина гейл” ще се срещнат тази седмица в опит да постигнат споразумение за формирането на правителство след последните избори, при които “Шин фейн” поведе убедително. Прочетете повече от Самюъл Столтън от EURACTIV.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

АТИНА

Франция стои до Гърция. Франция ще подкрепи Гърция и Кипър в диспута им с Турция относно морските зони в Средиземноморието, заяви френският министър на отбраната Флоранс Парли в интервю за гръцкия вестник To Vima.

///

МАДРИД

EFE интервюира външния министър на Северна Македония. Почти 20 години след подписването на споразумението за партньорство между Северна Македония и ЕС, външният министър на Северна Македония Никола Димитров заяви, че страната му няма “друга стратегическа алтернатива освен ЕС”. Той добави, че Европа трябва да признае напредъка на страната, което ще позволи започването на преговорите за присъединяване и “ще доведе до приближаване до европейския начин на живот”. Прочетете повече.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Намаляваща подкрепа за Дуда. Преди президентските избори през май социологическите проучвания показват намаляваща подкрепа за действащия президент, Анджей Дуда, подкрепян от “Право и справедливост”. Прочетете повече от Лукаш Гадзала от EURACTIV Полша.

///

БУДАПЕЩА

Не подкрепяме нито Сорос, нито Орбан”, заяви американският посланик в Унгария. “Кампанията срещу американско-унгарския финансист Джордж Сорос не се дължи на антисемитизъм”, заяви американският посланик в Унгария Дейвид Б. Корнстайн пред 24.hu. Ситуацията беше “антилиберална кампания в консервативна среда. Въпросът не е, че Сорос е евреин, а че е твърде либерален за консервативното унгарско правителство”, добави той. Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

///

В неделя (23 февруари) над 2000 унгарци, включително ромски семейства и граждански движения, протестираха пред парламента в знак на протест срещу отказа на правителството да обезщети ромските деца, незаконно сегрегирани в училище в източна Унгария, предаде “Ройтерс”.

(Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

БРАТИСЛАВА

Провалените преговори за бюджета на ЕС, представени като победа. Заради провала на преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС до момента, Словакия няма да загуби 2 милиарда евро, заяви словашкият премиер Петер Пелегрини (“Посока – Социална демокрация”). “За Словакия развитието на преговорите до момента е успех”, подчерта премиерът седмица преди изборите, добавяйки, че не би могъл да приеме предварителното предложение за бюджета.

На 21 февруари се отбеляза втората годишнина от убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му. Попитан за позицията му във връзка с последствията от убийството, бившият премиер Робърт Фицо (“Посока – Социална демокрация”) заяви, че убийството е използвано срещу партията му и лично срещу него. “Ако не беше убийството, аз щях да стоя пред вас в ролята на премиер с 30% подкрепа”, посочи той без да изкаже съболезнования на засегнатите семейства. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

ПРАГА

Евродепутати от Комитета за бюджетен контрол ще проверяват Чехия. Делегация на Европейския парламент, водена от Моника Холмайер, председател на Комитета за бюджетен контрол (CONT), ще посети Чехия от 27 до 28 февруари, след получаването на доклади за предполагаеми злоупотреби с европейско финансиране. Депутатите искат лично да разгледат управлението и разпределението на средствата на ЕС. Те планират да говорят с премиера Андрей Бабиш, представители на министерства, земеделски производители, разследващи репортери и представители на гражданското общество. (Ондрей Плевак | EURACTIV.cz)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Предупреждение във връзка с коронавируса. Българското външно министерство предупреди българите, които живеят в Италия или възнамеряват да пътуват до страната, да не посещават районите, засегнати от коронавируса. Десетки хиляди българи живеят в Италия за постоянно и по телевизиите текат много репортажи за тревогите на българската общност след избухването на коронавируса в страната. (Георги Готев, EURACTIV.com)

///

БУКУРЕЩ

Малки шансове за ново правителство. Днес (24 февруари) парламентът ще проведе гласуване за назначаване на ново правителство, но шансовете за достигане до необходимия кворум са малки, след като няколко партии обявиха, че няма да вземат участие.

Президентът Клаус Йоханис даде на Людовик Орбан, председател на дясноцентристката Национална либерална партия (ЕНП), задачата да сформира ново правителство ден след като правителството му бе свалено. Орбан предложи абсолютно същия кабинет, целейки парламентът да отхвърли предложението му, което от своя страна да доведе до предсрочни избори. Но социалистите и техните бивши съюзници от „Про-Румъния“ заявиха, че няма да участват в този „цирк”. (EURACTIV.ro)

///

ЗАГРЕБ

Необходими са допълнителни усилия за постигане на компромис за бюджета на ЕС. „Държавите-членки на ЕС ще трябва да положат допълнителни усилия, за да постигнат компромис за многогодишната финансова рамка и моментът за това не беше настъпил”, заяви хърватският премиер Андрей Пленкович след срещата на върха в Брюксел, приключила в петък. Прочетете повече от Теа Трубич Макан от EURACTIV Хърватия.

///

ЛЮБЛЯНА

Словенците с предупреждение да не пътуват до Италия. „Словенските граждани в Италия се съветват да бъдат предпазливи при завръщането си у дома“, пише словенското външно министерство в прессъобщение и добавя, че гражданите, пътуващи до Италия трябва да проверят дестинацията си предварително. „Ситуацията и мерките за ограничаване на вируса се променят бързо, затова препоръчваме да се консултирате с вашите домакини, туристическа агенция или хотели преди да предприемете пътуване“, пише в съобщението на министерството. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

Вучич: Сърбия няма да може да приеме предстоящото решение за Косово. Предложението, което тази година ще бъде представено на Сърбия относно статута на Косово, ще е трудно да се отхвърли, но и невъзможно да се приеме, заяви президентът Александър Вучич в неделя (23 февруари). „Ще кажат на Сърбия: ‘членството ви в ЕС ще бъде гарантирано, но ще трябва да признаете Косово и ще получите специален статут за сръбското население тук и там’ ”,  заяви Вучич пред Първа телевизия. Той посочи, че решението ще е по-лошо от предишното му предложение и че няма да приеме никакви ултиматуми, дори и това да му струва оставката.

///

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин потвърди, че първите две от общо шест руски системи за противовъздушна отбрана Pantsir-S1, които Сърбия поръча от Москва, са пристигнали на военното летище близо до Белград в събота (22 февруари). На път от Москва самолетът, превозващ оборудването, избегна украинското въздушно пространство и прелетя над Черно море и България по път за Сърбия. Pantsir-S1 е самоходен зенитен ракетно-артилерийски комплекс с далечина на поражение от около 20 километра. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

///

САРАЕВО

Додик: Заплашването на сърбите е наследство от американската политика. Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Матю Палмърс заяви, че сръбският член на председателството на БиХ Милорад Додик е заплаха, която трябва да бъде възприемана много сериозно. Додик реагира бързо, отвръщайки, че това изявление е наследство на политиката на САЩ в БиХ, при която се заплашват сърбите, а мюсюлманите се подкрепят открито. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ПОДГОРИЦА

Джуканович: Отделянето на Република Сръбска би довело до война. Всеки опит на босненското сръбско мнозинство в региона да се отдели би довел до война, според президента на Черна гора Мило Джуканович. „Това е въпрос, в който участват и Европа, и Америка, а не само сръбският член на босненското председателство Милорад Додик и сръбският президент Александър Вучич“, заяви Джуканович и добави, че ако международната общност не реагира на подобни действия, „ситуацията ще ескалира“.

///

ЕС трябва да участва по-активно в разрешаването на политическата криза в Черна гора, както направи за решаването на кризата в Северна Македония, заяви независимият депутат Александър Дамянович. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ПРИЩИНА

Тачи в САЩ. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че е доволен от ангажираността на САЩ в Косово, както и за ролята на страната за мира, стабилността и просперитета в целия регион. „Ръководството на президента Тръмп, подкрепата на държавния секретар Майк Помпео и прякото участие на специалния пратеник Ричард Гренел са окуражителни“, посочи Тачи преди срещата си с американския президент във Вашингтон. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

***