Италия няма излишни приятели

Медицински работници пред покрита със сняг палатка за пациенти с коронавирус в болницата в Изерния, центална Италия- 24 март 2020 г. [EPA-EFE/NICOLA LANESE]

Добри новини… Два поредни дни в Италия статистиката за броя на засегнатите от COVID-19 показва спад на броя заразени, хоспитализирани и починали. Броят на оздравелите задминава осезаемо този на починалите. По брой на заразените на глава от населението Италия вече не е първа — ще отстъпи първото място в света в тази тъжна класация на Швейцария…

След три седмици на карантина започваме да усещаме резултати и да осмисляме ограниченията. Открихме предимствата на дигиталната епоха, която ни позволява да споделяме дните и вечерите с далечни приятели. Дори не смогваме на виртуалните ангажименти, срещи и партита с приятели чрез новите приложения на телефоните и таблетите. В 18 часа на линия с приятели за по питие, а в 20 часа с хора от семейството.

През деня се чувам с познати от различни точки на света, които почти бях забравила. Някак, в това уж асоциално време, се оказа, че общуваме повече от всякога… Обменяме опит. Приятелите ни в чужбина се намират в онази точка на епидемията, където ние в Италия бяхме преди дни, а ние сме там, където те ще бъдат след седмици на карантина.

Тъкмо в Италия видяхме светлина в края на тунела и се притеснихме, че в потока от информация нещо сме проспали. Нещо, което другаде извън Италия, особено на определени географски ширини са “разбрали“, пък ние не сме. Изглежда не сме разбрали, че Европа ни е обърнала гръб, а Русия, Куба и Китай са ни подали ръка, каквито писания виждам на български език в социални медии. Нищо, че Пекин в същото време атакува италианските компании на борсата, за да ги превземе. В това виртуално “другаде“ изобилстват руски знамена и видеоклипове на самолети и лекари, потеглили към Апенините, но липсва информация за германските и американски самолети, които без много шум също кацнаха на Ботуша с помощи.

В края на седмицата екип от 50 кубински лекари кацна в Италия, за да помогне в нова полева болница за болни от COVID-19 в Кремона, подарена от американска НПО. Те ще работят редом с 60 американски колеги, които кацнаха на 20 март заедно с огромен товар помощна апаратура и санитарен материал. Не забелязах някой да е писал за американската помощ в кривото огледало на българския интернет.

Два дни преди тях самолет на военновъздушните сили докара помощи от Германия. Дарение.

В понеделник (23 март), Германия пое осем италиански пациенти в свои болници, макар че трябва да се справя със своите жертви на епидемията, но изрази готовност да поеме и други при нужда.

През това време Италия е на път да самозадоволи нуждите си. Италианските индустрии пренастройват производството си за медицински нужди. Италианската модна индустрия произвежда по 2 милиона санитарни маски на ден и осигурява половината от необходимото. Въпрос на дни е да се задоволят 100% от заявките. Автомобилната индустрия се пренастрои за производство на респираторни апарати, а стотици италианските компании дадоха заявка за конвертиране на производството си за медицински нужди.

“Правителството насочва към тях 50 милиона евро”, каза извънредният комисар на правителството за борба с епидемията Доменико Аркури, “За няколко дни увеличихме леглата в специализираните отделения на болниците от 6625 на 26 169“

Италия е благодарна на всеки. Някои написаха “Спасибо, Россия”, което е нормално за страна, където една трета от населението симпатизира на руския народ и традиционно е приятелски настроена към тази страна. Но написаха и Thank you, Danke и Grazie на всички. И на Куба, и на Германия, и на Брюксел, че освободи Рим от усмирителната риза на икономическите рестрикции, и за готовността да отговори на всички нужди.

За Италия и италианците приятелствата никога не са в повече, нито пък си противоречат.