Италия обмисля забрана на крайнодесните партии

"В понеделник ще внесем спешно предложение в парламента, за да поискаме забраната на "Нова сила“ и други открито фашистки движения“, заяви левоцентристкият депутат Емануеле Фиано. [ Shutterstock / Cineberg ]

На протест срещу мерките срещу ковид в Рим, в който участваха 10 000 демонстранти,  бе щурмувана централата на националния профсъюз CGIL. При сблъсъците бяха ранени 38 полицейски служители, а 12 протестиращи бяха задържани.

Сред арестуваните са две ключови фигури от неофашисткото движение „Форца Нуова“ („Нова сила“) – основателят Роберто Фиоре и ръководителят на организацията в Рим Джулиано Кастелино. На двамата вече бе наложена забрана  да участват в протести заради нападение срещу двама журналисти.

Стотици са щурмували централата на профсъюза, разбили са прозорците и са унищожили компютри, телефони и документи

От началото на пандемията е известно, че лидерите на „Нова сила“ поддържат антиваксърска политика. Движението  е основано през 1997 година. Смята се за най-влиятелната неофашистка партия в Италия. Тя бе сред организаторите на протеста, съвместно с организации на антиваксъри и ресторантьори, които се обявяват против изискването за представяне на зелен сертификат в заведенията.

След атаката срещу централата на профсъюза, няколко политици настояха за забрана на фашистките партии в страната.

Прилагането на закона за забрана на тези партии е изключително трудно,  тъй като Конституционният съд заяви през 1958 г., че правото на свобода на мисълта и изразяване трябва да се отстоява и може да бъде компрометирано само в случай на „конкретна опасност за демократичния ред“.

„В понеделник ние ще внесем спешно предложение в парламента, за да поискаме забраната на „Нова сила“ и други открито фашистки движения“, заяви депутатът от лявоцентристката Емануеле Фиано. Подобни мнения изказаха лидерът на Демократическата партия Енрико Лета и депутатът от „Пет звезди“ Марио Пиерантони, както и няколко синдикални организации и Националната асоциация на италианските партизани.

Новоизбраният лявоцентристки кмет на Милано Джузепе Сала също призова „партийните лидери, които намигат на определени фашистки сили“, да „предприемат действия“.

„Представители на фашистки организации са избрани в местното управление на Милано и Торино и това е неприемливо. Вярвам, че Джорджия Мелони трябва да действа и да изхвърли хора, които нарушават Конституцията“, добави той.

Кметът се позова на скорошни публикации, според които две от най-популярните партии в страната са „Лига“ на Матео Салвини и „Братя италианци“ на Джорджия Мелони, в която членуват хора с крайнодесни убеждения.