Италия отново отлага решението за спасителния фонд на ЕС

[EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

РИМ

Италианският премиер отново отлага решението за спасителния фонд на ЕС. Италианският премиер Джузепе Конте отложи решението за използването на Европейския механизъм за стабилност след приключването на европейските преговори за Фонда за възстановяване. Прочетете повече от  Алесандро Фолис от EURACTIV Италия.

///

БЕРЛИН

Германският Бундестаг одобри споразумение за основна пенсия. Германският парламент одобри в четвъртък (2 юли) споразумение, гарантиращо основна пенсия, постигнато от ХДС/ХСС и СДП в средата на февруари.

Бундесратът ще гласува закона в петък (3 юли). Ако бъде приета, реформата ще засегне 1,3 милиона души с малки пенсии и ще влезе в сила на 1 януари 2021 г. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

///

ПАРИЖ

Отложена здравна реформа. Преговорите, започнали в края на май, между министерството на здравеопазването на Франция и профсъюзите на медицинските работници се провалиха. Сред проблемите са недостига на болничен персонал и заплатите на медицинските работници.

Синдикатите посочиха, че предложените от здравния министър Оливие Веран 6,8 милиарда евро са недостатъчни. На 15 юли президентът Макрон ще направи съобщение относно предложената реформа.

(EURACTIV.FR)

///

БРЮКСЕЛ

Крайнодясна партия възстановява паметника на Конго в Брюксел. Крайнодясната “Вламс Беланг” възстанови паметника на Конго в парк “Сенкантенер” в Брюксел, като отново добави думите „Arabisch“ и „arabe“. Сенаторът от “Вламс Беланг” Боб Де Брабандере и депутатът Дриес Ван Лангенхове коментираха, че тези действия са в протест срещу това, което те наричат ​​“култ към иконоборството и извинението”.

Според съобщение в пресата, партията счита за двоен стандарт фактът, че днес се иска извинение за извършеното в далечното минало, но “същевременно се мълчи за престъпленията, които продължават и до днес”. (Александра Брзозовски, EURACTIV.com)

Прочетете също:  Belgian King expresses ‘deepest regrets’ over Congo’s colonial past

///

ЛОНДОН

Съкращения в BBC. Един от шестима служители на BBC Англия или общо 450 души ще загубят работата си. Това е част от масовите съкращения в регионалните публични телевизии и радиа. Бенджамин Фокс EURACTIV предава от Лондон.

///

ВИЕНА

Заради ръста на броя на заразените с коронавирус в Австрия, най-вече вследствие на новите клъстъри в Горна Австрия и Залцбург, министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер (Зелените) обяви нова програма за скрининг, която да ограничи разпространението на вируса.

Новата програма ще включва до 30 000 доброволни тестове седмично, които ще бъдат достъпни и за лица без симптоми, работещи в рискови области.

(Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

ВИЛНЮС

Подкрепата на НАТО е от решаващо значение за региона. След като НАТО одобри актуализирани планове за отбрана за Полша и балтийските държави, литовските представители приветстваха стъпката, подчертавайки решаващото ѝ значение за регионалната сигурност, предаде Baltic News Network.

Тази седмица НАТО приключи процеса на одобрение след като постигна компромис с Турция, която беше единствената страна, блокираща плана. (Benas Gerdžiūnas | LRT.lt/en)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

МАДРИД

Испания е загубила 8 милиона туристи и 8 милиарда евро приходи през май. Пандемията от коронавирус нанесе тежък удар на туристическия сектор, основен елемент на испанската икономика. Страната е загубила общо 8 милиона туристи и повече от 8,1 милиарда евро през май. Данните бяха публикувани в четвъртък (2 юли) от Испанския национален статистически институт, съобщи EFE, партньор на EURACTIV.

През април (най-критичната фаза на пандемията) и май Испания загуби над 15 милиона туристи. Тъй като туристите харчат средно 1000 евро на човек, общата загуба за двата месеца се оценява на около 15 милиарда евро. Прочетете повече тук.

///

Испанското коалиционно правителство ще проведе извънредно заседание днес (3 юли), за да одобри специален икономически пакет, насочен към най-засегнатите от здравната криза, съобщиха официални източници пред EFE.

Очаква се премиерът Педро Санчес, ръководителите на основните профсъюзи на страната и членовете на бизнес сектора да подпишат ново споразумение за защита на пазара на труда, съобщиха El País и EFE. (Фернандо Хелер | EUROEFE.EURACTIV.es)

///

ЛИСАБОН

Държавата получава 72,5% от авиокомпанията TAP. Португалското правителство обяви в четвъртък (2 юли), че е постигнало споразумение с частните акционери на националния превозвач TAP. Правителството предложи 55 милиона евро, срещу които ще получи 72.5% от капитала на компанията в сравнение със сегашните 50%. “За да се избегне фалита на компанията, правителството постигна споразумение за 55 милиона евро”, посочи финансовият министър Жоао Лео на съвместна пресконференция с министъра на инфраструктурата Педро Нуньо Сантош.

Прочетете повече.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ПРАГА

Подозрителна обществена поръчка по време на пандемията. Националният щаб срещу организираната престъпност, който започна разследване на обществените поръчки за медицински предпазни средства по време на извънредното положение, извърши обиси в няколко частни компании в четвъртък (2 юли) и поиска документи от министерството на здравеопазването.

През последните месеци опозицията обърна внимание на подозрителните обстоятелства, при които след избухването на коронавируса бяха закупени защитни средства като маски и респиратори. Компания, известна като LA Factory, е продала маски на здравното министерството за 50 милиона евро, въпреки че преди пандемията е нямала търрговска дейност и назначени служители, предава Aktuálně.cz.

(Лукаш Хендрич | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

Унгария отказва да отвори границите си. “С изключение на Сърбия, все още не можем да изпълним препоръките на ЕС за приемане на граждани от трети страни, защото това би противоречало на здравните интереси на унгарския народ”, заяви премиерът Виктор Орбан в четвъртък (2 юли). Във вторник (30 юни) Съветът на ЕС постигна съгласие за списък, включващ 15 трети страни, чиито граждани ще могат да пътуват до Европа от 1 юли.

(Владислав Максимов, EURACTIV.com)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЛЮБЛЯНА

Хърватия, Франция и Чехия ще бъдат извадени от списъка на безопасните страни от събота (4 юли), посочи говорител на правителството и добави, че Белгия и Нидерландия ще бъдат добавени в списъка.

Броят на случаите на заразени с COVID-19 в Словения расте. В сряда (1 юли) бяха потвърдени 21 нови случая, свързани с идващи от Сърбия и Босна и Херцеговина, съобщиха от Института за обществено здраве. (Зоран Радосавлевич | EURACTIV.com)

///

БЕЛГРАД

Според Родолюб Шабич, адвокат и бивш комисар за информацията от обществено значение и защита на личните данни на Сърбия, информацията за усилията на правителството и кризисния щаб за борба с пандемията е притеснително малко. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

***