Италия отново погледна на ЕС със симпатия

Архивна снимка. Знаме на ЕС с площ 600 квадратни метра е разгърнато пред катедралата в Милано, на 19 март 2019 г. [EPA-EFE/Paolo Salmoirago]

Лъвският пай за Италия в амбициозното предложение на ЕК за подпомагане на страните за излизане от кризата бе приет със задоволство от всички политически сили на Ботуша.

Дори и постоянно критичната и евроскептична опозиция на Матео Салвини и набиращата сила звезда в дясното политическо пространство Джорджия Мелони не намериха аргумент, с който да кажат нещо лошо за предложената помощ и за старанието на кабинета на Урсула фон дер Лайен да навакса след първоначалния хаос в след избухване на пандемията.

Опозиционните лидери оставиха настрана евроскептичната реторика и замълчаха. Салвини явно си е взел поука от скъпо заплатения урок с плюенето по Брюксел, довело до излизането му от управляващата коалиция през 2018 г. и само припомни, че “Рим внася над 140 милиарда евро в бюджета на Брюксел и е нормално да има реципрочна компенсация”.

Възстановителният план предвижда за Италия 172,7 милиарда евро като 81,8 миларда са под формата на безвъзмездна помощ. Това е доста над очакванията в Рим. Както се казва често, когато цифрите говорят и боговете мълчат. Италианският комисар Паоло Джентилони беше толкова доволен, че наруши ембаргото на Европейската комисия за обявяване на сумата на Възстановителния фонд и изпревари председателя на ЕК Фон дер Лайен, с туит.

Брюксел даде ясен сигнал, че оценява ролята на страната основaтел на Общността и съавтор на основополагащите договори и прави опит да съживи захабилата се вяра в Европа, звучно манифестирана на Апенините в началото на епидемията.

Ако предложението на ЕК измине успешно трънливия път на одобрение на сред останалите страни членки, разумното използване на тези пари ще зависи от италианското правителство.

Ще бъде ли това по силите на премиера Джузепе Конте, който влезе в голямата политика едва преди две години, или задачата ще бъде поверена на ново италианско правителство? Това засега е отворен въпрос. Италия е известна с краткия живот на своите правителства.

Финансовата инжекция на Брюксел може и да изкуши балансьорът в крехкото коалиционно правителство в двореца Киджи, Матео Ренци, който може да се реши да дръпне шалтера на своята подкрепа и да предизвика нови избори. Благодарение на неговите депутати Конте се държи на власт.

А междувременно германското председателство, което от 1 юли поема председателството на ЕС ще има задачата да финализира, предложената от германката Фон дер Лайен сделка.