Италия реши да не затваря

Клиенти се радват на нощния живот на площад Кампо де фиори, Рим, 18 октомври 2020 г. [Angelo Carconi/EPA/EFE]

Италия избра да постегне мерките срещу пандемията с мека ръкавица.

След две безсънни нощи на разгорещени заседания правителството на Джузепе Конте реши да бори втората вълна на епидемията, без да компрометира и без това осакатената икономика и търговия и опази плахото им съживяване от летните месеци..

Заведения като ресторанти, барове и кафенета ще работят до полунощ и ще могат да отварят след 5 ч сутринта. Уточнението за отварянето сутрин се оказа наложително защото някои заведения в Катандзаро и Болония, заобикаляха рестриктивните норми от миналия месец като затваряха в полунощ и отваряха 15 мин по-късно.

Вечерен час няма да има и движенето не е ограничено както в градовете така и извън тях. За пътуванията в чужбина не се добавят ограничения. Пътуванията от България са без никакви условия и изисквания поне до 14 ноември.

След 18 ч се забранява консумацията на крак на открито, на маса в заведение има лимит за 6 човека, а кметовете на отделни градове могат да затварят улици или зони, където се струпват хора, предимно младежи. За Рим при нужда това може да се случи в три зони където има много заведения като не безизвестните Трастевере, Понте Милвио и Тестачо, любимо “стъргало” за тийнейджърите, които се оказаха най-недсциплинираната възрастова група що се отнася до социалната дистанция и носенето на маски..

Отворени остават музеи, театри кина, които са отчели само 5 позитивни случаи на Covid-19 при отчетена публика 350 000 само за театрите.

 

“Не може да си позволим нова блокада при и без това компрометираната икономическа ситуация. В Италия бройката е тревожна, но не както през пролетта или сега в другите страни”, каза в неделя вечер премиерът Джузепе Конте.

Италия е една от малкото страни, които са с оранжев, а не червен код на картата на Европейския съюз за епидемологичното ниво.

Маските остават задължителни както на открито, така и на закрито, а препоръката е дейностите, позволяващи работа от вкъщи да се пренасочат на работа от дома.

Училищата продължават с присъствено обучение, като областните управители могат да предложат класове на смени, ако счетат това за необходимо.

Отворени засега остават и спортните зали и фитнеси.

И все пак премиерът Конте предупреди италианците, че не трябва да се отпускат и само от тях зависи да се задържи по-мекият режим. “Правителството е с вас и прави каквото трябва, за да държим епидемията под контрол, но това е и задължение на всеки един”, каза той.

Нещо, което те правят в по-голямата си част. “Не искаме да подготвяме нов репертоар на песни за серенади от балконите”, се шегуват из социалните мрежи, коментиращи решението на правителството.