И балтийските държави гонят руски дипломати от солидарност с Прага

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис в Берлин, Германия, 17 март 2021 г. [EPA-EFE / HANNIBAL HANSCHKE]

Естония, Латвия и Литва ще изгонят няколко руски дипломати и служители на посолствата в знак на солидарност с Прага, съобщи литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис по време на съвместна пресконференция в петък (23 април).

“Моите латвийски и естонски колеги експулсираха по един служител, който е участвал в шпионски дейности“, каза Ландсбергис.

Литва ще изгони двама руски дипломати, каза той, без да разкрива имена. “И двамата имаха дипломатически ранг“ и са участвали в шпионаж, добави Ландсбергис.

“На 23 април литовското външно министерство извика представителя на Руската федерация в Литва, той получи документ с обвинения срещу двама служители на посолството на Руската федерация. Те са нежелани лица поради дейности, несъвместими с техния дипломатически статус, затова им е наредено да напуснат Литва в рамките на седем дни”, каза министърът.

По-рано тази седмица Чехия нареди на 18 руски дипломати, идентифицирани като тайни агенти, да напуснат страната и поиска нейните партньори да изгонят членове на руските разузнавателни служби в знак на солидарност.

Позовавайки се на доклад от разузнаването, чешкото правителство заяви, че руското военно разузнавателно ведомство ГРУ е отговорно за две експлозии през 2014 г. в чешки оръжеен склад, една от които уби двама работници и причини големи материални щети.

Москва отрече обвиненията и отговори с изгонване на 20 чешки дипломатически служители. В четвъртък чешкото правителство нареди на Русия да отстрани по-голямата част от дипломатическия си персонал от Прага.

Решението от четвъртък, обявено от външния министър Якуб Кулханек, изисква Русия да има същия брой дипломати, колкото и Чехия в Москва. Това означава, че Русия ще трябва да изтегли 63 дипломати и други служители от чешката столица. Прага даде срок до края на май.

Това значително ще намали най-голямата чуждестранна мисия в Прага, много по-голяма от чешкото представителство в Москва.

Словакия експулсира трима руски дипломати.

НАТО и Европейския съюз дадоха подкрепата си на Чехия, която е член и на двата блока.

“Съюзниците изразяват дълбока загриженост от дестабилизиращите действия, които Русия продължава да извършва в евроатлантическата зона, включително на територията на Aлианса, и са напълно солидарни с Чехия”, се казва в изявление на 30-те съюзници на НАТО.