И Молдова поиска бързо членство в ЕС

Президентът на Молдова Мая Санду позира с молбата за членство в ЕС в сградата на държавната резиденция в Кишинев, Молдова, 3 март 2022 г. [EPA-EFE/STRINGER]

Молдова официално подаде молба за бързо членство в Европейския съюз в четвъртък (3 март), присъединявайки се към Украйна и Грузия, нейните партньори от така нареченото „Асоциирано трио“, седмица след началото на инвазията на Русия в Украйна.

Подтикнати от войната в съседна Украйна, молдовският президент Мая Санду, министър-председателят и председателят на парламента подписаха официална молба за присъединяване на страната  към ЕС в четвъртък.

„На Молдова и отне 30 години, за да достигне зрялост, но днес страната е готова да поеме отговорност за собственото си бъдеще“, каза Санду, преди да покаже подписания документ пред телевизионните камери.

„Искаме да живеем в мир, просперитет, да бъдем част от свободния свят. Докато някои решения отнемат време, други трябва да се вземат бързо и решително, като се възползваме от възможностите, които идват с променящия се свят“, каза тя.

Заявлението ще бъде изпратено в Брюксел в следващите дни, уточни тя.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по-рано тази седмица начерта пътя, когато Киев подаде официално искане страната му да получи „незабавно“ членство по специална бърза процедура, защото се защитава от руска инвазия.

Ходът на Молдова дойде в същия ден, когато членката на Източното партньорство Грузия официално подаде молба за членство в блока.

През 2014 г. Молдова подписа Споразумение за асоцииране с ЕС, целящо да го приведе в съответствие с политическите и икономически стандарти на блока, но без гаранция за членство.

Страната с 2,6 милиона души е една от най-бедните в Европа. На посещение в страната в сряда и четвъртък беше върховният представител на ЕС за външната политика, а  този уикенд ще посрещне държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Борел заяви на пресконференция със Санду в сряда, че са загрижени за „нестабилността на границата“ заради конфликта.

„Рисковете за сигурността на Молдова са сериозни“, каза тя, като подчерта, че от столицата Кишинев „може да се чуе шумът от бомбите отвъд границата“, където руските сили провеждат военни операции в Украйна до нейните граници.

Проруски и проевропейски сили се борят за контрол в столицата на страната Кишинев, след като Молдова спечели независимост от Съветския съюз през 1991 г.

Москва все още има военна база , както и запас от около 20 000 тона боеприпаси в подкрепяния от Русия отцепил се регион Приднестровието, който се отдели от Молдова през 1990 г.

Дългогодишното искане на Кишинев войските да напуснат е без резултат.

Според някои анализатори стратегията на Русия е да свърже молдовската територия на Приднестровието, която Москва контролира, с украинските черноморски територии, които се стреми да анексира.

Външният министър Нику Попеску каза, че четвъртък е „ден, с който бъдещите поколения ще се отнасят с гордост, това е моментът, в който страната ни необратимо се насочила към европейското пространство“.

Въпреки това кандидатите, които искат да се присъединят към ЕС, обикновено са изправени пред дълъг и сложен процес, който често изисква големи реформи, за да достигнат стандартите на блока.

Това включва също прилагането на широки реформи и предоставяне на доказателство, че техните финанси се движат в посока, която ще им позволи да приемат еврото.

Решението за официалния статут на членство принадлежи на държавите-членки и трябва да бъде единодушно.

Срещата на върха между Грузия, Украйна и Молдова в грузинския черноморски град Батуми през 2021 г. завърши с подписването на декларация, призоваваща ЕС да признае перспективата на тези страни да станат пълноправни членове на ЕС.

„Асоциираното трио“ не иска да върви заедно другите три членки от Източното партньорство – Армения, Азербайджан и Беларус, който няма такива амбиции, защото според тях имат различни цели.

Лидерите на ЕС може да обсъдят по-широките последици от трите искания, когато се срещнат за неформална среща на върха в Париж следващата седмица, казаха дипломати.