И Сръбският олимпийски комитет се намеси в случая „Джокович“

Бащата на сръбския тенисист Новак Джокович - Срджан Джокович, се обръща към демонстрантите по време на протест в подкрепа на тенисиста в Белград, Сърбия, 9 януари 2022 г. [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Президентът на Олимпийския комитет на Сърбия Божидар Малкович изпрати писмо до австралийския си колега Джон Коутс в неделя, в което остро протестира срещу отношението към тенисист номер 1  Новак Джокович.

„Политическите власти във вашата страна си присвоиха право, което по никакъв начин не им принадлежи, да използват решенията си, за да влияят върху класирането на тенисистите в списъка на ATP“, пише Малкович.

Той добави, че „Новак е специален само с атлетичното си величие, иначе е обикновен, скромен сръбски младеж, който помага на нуждаещи се и който не очаква помощ, когато му бъде нанесена несправедливост“.

Джокович, който отказа да се ваксинира срещу ковид, бе задържан в имиграционен център, докато адвокатите му се готвеха да обжалват решението на федералното правителство на Австралия да отмени визата му.

Миналата седмица на Джокович беше отказан достъп до Австралия, където се надяваше да защити титлата си от Australian Open. Австралийските гранични правила за ковид забраняват влизането на чужденци, които не са ваксинирани, освен ако не са медицинско изключение.

При кацането си в Мелбърн той беше задържан на летището заради неправилно попълнена виза. След дълъг престой на терминала, Ноле беше преместен в хотел, в който са настанявани мигранти до изясняване на случаите им. Според близките на тенисиста условията в него са далеч от нормалните.

Преди броени часове съдът в Австралия уважи жалбата на световния номер 1 в тениса срещу местното Министерство на вътрешните работи и не зачете отмяната на визата му.

Адвокатите на Джокович защитаваха тезата, че тенисистът е изпълнил всички изисквания за пристигане в Австралия и при подаване на документите е бил известен, че те са приети и на тяхно основание може да пътува.

Заради огромния обществен интерес съдебните обсъждания бяха излъчвани онлайн. Съдията Антъни Кели заяви, че Джокович е направил всичко нужно, за да влезе в страната и трябва да може да се движи свободно в нея.

Австралийските власти трябва да платят всички разходи на сърбина и да му върнат отнетите вещи.