И 20 жалби не стигнаха на ЦИК да глоби Борисов за агитация в изборния ден

Борисов гласува на балотажа. [Фейсбук/Бойко Борисов]

Централната избирателна комисия не събра мнозинство по доклад за множество сигнали срещу изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов срещу Румен Радев. ЦИК е била сезирана с над 20 сигнала, се вижда от решението на комисията. Сред сигналите има и такъв от СЕМ.

Комисията приема, че сигналите са основателни и нарушение има, но не е събрано необходимото мнозинство от 2/3 от членовете на комисията, за да бъде Борисов глобен. „За“ гласуваха 9, а „против“ бяха петима, пише изданието.

Петимата против санкцията са хората на ГЕРБ и ДПС в комисията – Георги Баханов, Ерхан Чаушев, Йорданка Ганчева, Красимир Ципов и Севинч Солакова.

По-рано адвокат Емилия Недева огласи сигнала си до ЦИК срещу Борисов. тя настоя за санкции както на Борисов, така и на БНТ, която е отделила над 6 минути от ефира си за излеянията му срещу Румен Радев и в подкрепа на Атанас Герджиков.

„Сред многото критични думи против заявени от господин Радев позиции се открояваха очевидно обидни фрази като: „Точно на мутрите политиката води Радев“; „Този резил, пред който сме изправени“, както и откровени призиви за гласуване за Анастас Герджиков като „Искрено се надявам българите да проявят разум-ректор на ректорите“, пише в сигнала си Недева.

Според нея няма как ЦИК да остане „безучастна към това тежко нарушение на забраната за агитация в изборния ден. След като ЦИК прояви принципност по отношение на г-н Кирил Петков в изборния ден на 14 ноември 2021 г. и той беше санкциониран за обявяването на името на кандидат-президента, за когото е гласувал, няма място за съмнение, че следва да приложи закона с цялата му строгост по отношение на много по-тежкото нарушение, допуснато от Бойко Борисов. Противното би било проява на двоен стандарт и недопустима пристрастност“, пише Недева в сигнала си, който самата тя огласи и във Фейсбук.

„Надявам се сигналът ми да не бъде оставен без реакция. Старо правило е, че санкциите се налагат на нарушителите „загдето са сгрешили и да не грешат“, поради което не само санкцията, но и огласяването й пред обществеността биха имали възпиращ ефект срещу подобни нарушения в бъдеще“, завършва адвокатката.

След като стана ясно решението на ЦИК, Недева коментира: „Предлагам на Кирил Петков да помисли дали да не съди ЦИК за дискриминация. Категорично неравно третиране с Борисов за глобите.“

Изборният кодекс забранява агитацията 24 часа преди изборния ден и в деня на вота. Нарушенията се наказват с 2000 до 5000 лв. глоба. При повторно нарушение санкцията е от 5000 до 15 000 лв.