Йончева дава на Кьовеши лошите български пътища, строени с европари

Елена Йончева [Фейсбук]

Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева ще сезира европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за лошите пътища в България, строени с пари от еврофондовете. Това обяснява Йончева в интервю за швейцарския вестник “Тагес Анцайгер”, преведено от немски и цитирано от пресцентъра на БСП.

“Аз ще се срещна с нея (с Кьовеши, бел.ред.) и ще ѝ предам събраните документи. Има и други нарушения. Европейските дипломати например знаят много добре какво става. Някои от случаите са незначителни. Важно е обаче на българските политици да стане ясно, че отклоняването на средства няма да остане безнаказано. Тогава ще престанат да го правят”, казва Йончева.

“Брюксел следял къде отиват парите, твърдят политиците. Но Европейският съюз получава документите с информация точно от тези, които строят лоши пътища за много пари. Брюксел контролира документите, но не и самите пътища. Това е проблемът. Нужно е европейският главен прокурор да се заеме с истински проверки: пробите от пътищата трябва да се сравняват със строителните планове. Същото се отнася и за принципите на правовата държава: на хартия България изпълнява всички изисквания на Европейския съюз. Но реалността е съвсем различна”, допълва тя.

“Европейският съюз изразходва много средства, например за българската инфраструктура, особено за изграждането на пътища. Но между 40 до 50 % от инвестициите се отклоняват към корумпирани политици. Състоянието на пътищата е катастрофално. Само дванадесет месеца след изграждането им се налага отново да започне кърпенето на дупки. Миналата година се случи инцидент с автобус, при който загинаха 16 души (катастрофата край Своге през август 2018 г., бел.ред.). При разследването се установи, че пътят е бил направен нехайно, повърхността му е била хлъзгава, поради неправилно положена настилка. Експертите твърдят, че така е в цялата държава”, обяснява тя.

Йончева напомня как след катастрофата е поискала да бъдат направени тестове в чужбина на състава на пътната настилка, за да бъде гарантирана независимостта им. “Но правителството не разрешава. Всички пътища се строят от пет близки до правителството фирми. След инцидента с автобуса те свалиха от себе си цялата вина, обвиниха ме, че заставам срещу българския бизнес и поискаха оставката ми като депутат. За да наложат исканията си, те изкараха хиляди тежки строителни машини по улиците на София”, обяснява тя.

За свободата на словото

Йончева обяснява пред швейцарското издание, че корупцията е огромен проблем за България. Че страната продължава да е най-корумпираната в ЕС, “хората живеят в бедност, а журналистите са сплашвани и лишавани от възможност за работа”.

Евродепутатката обяснява, че в България не убиват журналисти – правителството има други средства да ги унищожава. “Те получават заплахи или се прави така, че да не могат да си намерят работа. Журналистите изпитват страх, а това директно води до автоцензура. Най-лошото е, че някога у нас имаше свобода на медиите. Да, беше трудно, трябваше да се борим. Въпреки това по отношение свободата на медиите в България бяхме по-напред от съседна Румъния. Днес сме на 111-то място. И затъваме все повече. А свободата на словото е основата за всяка демократична система”, казва тя. И допълва, че от Европа идват средства и за финансиране на медиите, но разпределянето им става по непрозрачен начин на принципа всеки, който пише срещу правителството, не получава пари.

“Помогнете ни, г-жо Фон дер Лайен!”

Това отговаря Йончева на въпрос какво ще каже на новия председател на ЕК за България. “Не е достатъчно да се правят само изявления. При Вашето посещение в София премиерът Борисов накара да бъдат демонтирани микрофоните на журналистите преди пресконференцията, за да не могат да задават неудобни въпроси”, допълва тя.

За делото за пране на пари

Пред швейцарското издание Йончева разказва за обвинението си за пране на пари от фалиралата КТБ, заради което беше поискано свалянето на имунитета й на евродепутат. По думите й процесът е политически мотивиран. За това тя е сезирала Европейския съд по правата на човека. “Като журналист бях снимала документални филми за един банкер и собственик на телевизионен канал, който по-късно беше заподозрян, че пере мръсни пари. Но въпреки това тогава дори държавните служби държаха парите си в неговата банка, която постоянно получаваше отличия за добрата си работа. Сега ме обвиняват, че съм знаела или че съм можела да знам, че парите, с които съм работила, не са били чисти. Писмото до Еврокомисията  (за свалянето на имунитета, бел.ред.) е опит да ме принудят да мълча и да унищожат доверието към мен на хората в България. Сега в техните очи аз съм престъпник. Това е чудовищно”, казва Йончева.