Йончева: Дали Борисов ще остане на власт зависи много от Европа

Елена Йончева [Илияна Кирилова/в. "Сега"]

Дали Бойко Борисов ще остане на власт и дали ще бъдат разкрити неговите корупционни практики, зависи много от Европа. Когато дадем достоверна информация за случващото се у нас, когато и тя стане публична чрез европейските медии, тогава самите евролидери, включително и в ЕНП, ще бъдат политически дискредитирани, когато подкрепят Борисов и партията му ГЕРБ.

Това казва евродепутатът Елена Йончева в интервю за в. “Сега”. Повод за коментара й е новината от миналата седмица, че американска реномирана лаборатория е потвърдила автентичността на записа на Борисов от юни.

В записа се чува мъжки глас, който използва обидни квалификации по адрес на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, говори цинично за европейски лидери и премиери, обяснява как използва институции в България, за да притиска бизнесмен и заплашва, че ще “изгори” Йончева.

“Европейските лидери са запознати много добре какво представлява г-н Борисов, знаят неговата биография. Информирани са за нивото на корупция в България по високите етажи на властта. В случая с този запис много ясно се показва, че у нас няма разделение на властите, разбираме по какъв начин се управлява една европейска държава. Как се дават поръчки, за да бъде унищожен един бизнесмен, как се дават поръчки, за да бъде унищожен политически противник. На практика той е моментна картина на случващото се в България и може би затова така шокира и нас българите, въпреки че знаем какво се случва. В едни 6 минути виждаме колко брутално се управлява страната”, казва Йончева.

И продължава, че “трябва съобщим всичко на европейските политици и на политическите лидери в ЕП. Важно е да представим фактите и доказателствата как се управлява България. Оттук насетне тези лидери трябва да намерят необходимите механизми, за да се предотврати подобно управление. Като се казва, че Европа подкрепя Борисов, не е вярно. Подкрепя го Европейската народна партия, която доминира в ЕП и Европейската комисия. Какво се получава – Манфред Вебер, който е лидер на ЕНП, в разгара на протестите поздрави Борисов за борбата му с корупцията. Нещата са толкова цинични”.

По думите й европейската десница в лицето на ЕНП е готова в името на политически сметки да погази всички демократични принципи. То тя щяла да им изпрати доказателствата с какви методи Борисов упражнява властта.

“Една година се опитвам в изключително важната за България комисия в ЕП – комисията за вътрешна сигурност и върховенството на закона (ЛИБЕ), да давам информация за всички скандали в страната, за най-наболелите проблеми и пр. Това натрупване даде възможност да убедим всички политически групи, без ЕНП, септември месец да има изслушване за България за нарушаването на върховенството на закона и то да е пред еврокомисар. Дълга и трудна битка, защото ЕНП блокира всичко”, обяснява Йончева.