Йоурова: ЕС ще започне да се разпада, ако не предприеме мерки срещу Полша

Заместник-председателят на Комисията по ценности и прозрачност, Вера Йоурова.  [Pool/EPA/EFE]

Европейският съюз „ще започне да се разпада“, ако не оспори решението на Конституционния съд на Полша, че националното законодателство стои над европейските закони, заяви в понеделник (11 октомври) заместник -председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

Полският съд се произнесе срещу основния принцип на европейската интеграция миналата седмица, като рязко изостри спора за основните ценности между евроскептиците, които управляват във Варшава, и повечето от страните в блока.

Решението на Конституционния съд е директна атака срещу правния ред на ЕС, който е спойката, държаща ЕС заедно.

Повече от 100 000 души протестираха в Полша в неделя в подкрепа на ЕС. Те се опасяват от перспективата страната им да последва Великобритания и да напусне блока.

„Ако не спазваме принципа в ЕС, че общите правила се спазват еднакво навсякъде в ЕС, блокът ще започне да се срива“, каза Йоурова, която е чехкиня.

„Ето защо ще трябва да реагираме на тази нова глава, която полският съд отвори“, каза Йоурова, отговаряща за ценностите и прозрачността в изпълнителната Европейска комисия.

По един или друг начин решението на съда вероятно ще има отражение върху Полша.

Това решение дойде след продължителни и мъчителни спорове, а Полша бе обвинена от много западни държави и международни наблюдатели в ограничаване на независимостта на медиите и съдилищата, както и в нарушаване на правата на жените, мигрантите и ЛГБТ общността. Упреците са срещу управляващата партия „Право и справедливост“, която е на власт от 2015 г.

Комисията, пазителка на договорите на ЕС, вече отказа да одобри плана за възстановяване на Полша, което е необходимо, за да позволи на Варшава да използва милиарди евро безвъзмездни средства и евтини заеми и има за цел да подпомогне съживяването на икономическия растеж, разрушен от пандемията.

Освен че блокира изплащането на средства за възстановяване на Полша, Комисията може да пристъпи към задействане на новия механизъм на блока, който обвързва получаването на еврофондове с върховенството на закона.

Други страни от общността биха могли да възобновят забавено разследване за подбиване на демократичните права в Полша, което може да лиши страната от право на глас по ключови теми. Но това е малко вероятно.

Също така ЕК може също да започне ново съдебно дело срещу Варшава за нарушаване на законодателството на ЕС. Съвсем реално е Съдът на ЕС да наложи санкции на полското правителство.

Полекзит

Полският премиер Матеуш Моравецки отхвърли в понеделник идеята за Полекзит.

„Това е вреден мит, с който опозицията замества липсата на идеи за положението на Полша в Европа“, каза той.

Еврокомисарят по търговията  Тиери Бретон заяви, че не вярва ни най-малко, че е възможен Полекзит.

Подкрепата за членство в ЕС остава изключително висока в Полша, най-голямата бивша комунистическа държава в блока и основен бенефициент на финансова помощ от съюза, предназначена да помогне на по-бедните членове да наваксат в развитието си.

Рейтинговата агенция Moody’s изчислява, че Полша е получила средно нетно финансиране от ЕС на стойност 2% от националния си БВП годишно от присъединяването си към блока през 2004 г. и че цифрата, предвидена за 2021-27 г., възлиза на около 3,2%.

„Полша е голям нетен бенефициент на финансиране от ЕС, което е ключов двигател за растеж и конвергенция с нивата на доходите в ЕС“, каза Стефен Дайк, вицепрезидент и старши кредитен директор в Moody’s.

По този начин Полша би накърнила икономическия си потенциал и би загубила подкрепа за състоянието на дълга си. Варшава може да получи от ЕС 23 милиарда евро безвъзмездно и 34 милиарда евро евтини заеми по плана за възстановяване.

Европейската комисия заяви в понеделник, че ще изпрати искане до Полша да плати глоба заради мина за лигнитни въглища в Туров, до чешката граница, която според Прага уврежда околната среда от нейната страна на границата.

Варшава пренебрегна решение на Съда на ЕС от май, който й нареди да спре дейността на мината. Сред като не се съобрази с решението, базираният в Люксембург съд на 20 септември наложи ежедневни глоби в размер на 500 000 евро на Полша, докато не прекрати добива.