Как имиграцията укрепва немската здравна система

Здравната криза демонстрира ползите на Германия от имиграцията през последните години. [EPA-EFE | Rolex Dela Pena]

От години Германия страда от недостиг на лекари. Mиналата година Германският медицински съюз предупреди, че секторът изпитва значителни затруднения. Кризата с коронавируса демонстрира ползите на страната от имиграцията през последните години.

Много от мерките, предприети от германското правителство през последните седмици за спиране на разпространението на коронавируса в Германия имат една цел: да се предотврати претоварването на здравната система.

Едни от хората, призовани да подсилят здравния сектор, са чуждестранните лекари, които все още не са получили акредитацията си. Лекарският съюз на Саксония беше един от пионерите на подобни инициативи.

“Отправихме призива главно чрез Фейсбук”, заяви Кнут Кьолер, говорител на саксонския лекарски съюз в разговор с EURACTIV Германия. Обратната връзка се събира в база данни, която ще бъде предоставена на властите.

Допълнителният персонал би донесъл значително облекчение, дори и ако заради статута си медицинските работници са под ръководството на лицензирани лекари, посочва Кьолер.

На призива вече са се отзовали около 130 чуждестранни лекари без лиценз да практикуват в Германия. “В Саксония имахме голямото предимство, че броят на случаите никога не нарасна дотолкова, че да имаме нужда от външен персонал”, посочи Кьолер. Асоциацията обаче е щастлива, че може да разчита на резерва в случай на втора вълна на вируса.

Призиви в няколко федерални провинции

Две седмици по-късно баварската медицинска асоциация последва примера на Саксония. Към 6 май повече от 660 чуждестранни лекари без лиценз да практикуват медицина в страната се отзоваха на призива.

Малко по-късно правителството на Северен Рейн-Вестфалия улесни професионалното лицензиране на чуждестранни лекари, за да облекчи тежестта върху болничния персонал.

В края на март стана готов и националният онлайн портал match4healthcare, който беше разработен от студенти. Той намира работни места за здравни специалисти и студенти по медицина в клиники и старчески домове в цялата страна.

Езиковите умения често са най-голямото препятствие

Условие навсякъде е професионалистите да владеят добър немски език, което често е ключовото предизвикателство за получаване на немски лиценз за практикуване на медицина.

“Езиковата бариера често е най-голямото препятствие в процеса на лицензиране”, заяви Андреас Вебер, ръководител на Академията за допълнително образование (FAW) пред EURACTIV Германия. Институтът подкрепя чуждестранни лекари и медицински персонал в получаването на лиценз за практикуване на медицина, като предлага специализирани езикови курсове в допълнение към общите езикови курсове.

“Чудесно е, ако участниците вече работят в сферата на медицината”, заяви той. За да направи това възможно, институтът работи в тясно сътрудничество с различни партньори, които дават възможност на участниците да работят в сектора.

Имиграцията засилва здравния сектор

Според Федералната агенция по заетостта, през септември 2019 г. около 356 000 души от Афганистан, Еритрея, Ирак, Иран, Нигерия, Пакистан, Сомалия и Сирия са били наети в Германия и се осигуровят. Над 4% от тях са в системата на здравеопазването.

Скорошно проучване на Института на германската икономика  отбеляза, че броят на чужденците, заети в сектора на здравеопазването и медицинските грижи, се е увеличил значително между 2014 и 2019 г.

“Положителните ефекти на миграцията не трябва да изчезнат напълно от публичния дискурс”, предупреждава Вилдо Гейс-Тьоне, старши икономист по семейна политика в Института и автор на изследването. По негови думи имигрантите имат голям принос в борбата срещу пандемията.