Как Мария Габриел взе в кабинета си “закъсал” ирландец от ЕНП

Дара Мърви подава ръка, вляво (EURACTIV.com)

Вестник “Айриш Таймс” публикува в петък (6 декември) статия от кореспондента си в Брюксел Патрик Смит, който разказва за назначаването на Дара Мърфи в кабинета на Мария Габриел с годишна заплата от 150 000 евро. Според журналиста това е резултат от топлите връзки на двамата с Жозеф Дол, бившия лидер на ЕНП.

Дара Мърфи е бивш министър по европейските въпроси от партията Fine Gael на премиера Лео Варадкар, която е член на ЕНП. От 2015 г. Мърфи е заместник-председател на ЕНП. Когато губи министерския си пост през 2017 г., получава позицията на шеф на кампанията на ЕНП за европейските избори, една синекурна и до голяма степен безсмислена длъжност, защото политическите семейства официално нямат право на кампания. В същото време е член на долната камара на ирландския парламент, но според ирландската преса, почти не е присъствал на заседанията.

Предполага се, че тази директорска служба в ЕНП е добре платена. Когато журналистът от “Айриш Таймс” задава въпроса на ЕНП, отговорът е, че теми като заплащане “не се коментират“.

Шеф на Дара Мърфи беше Жозеф Дол, френски животновъд от Алзас, който беше привлечен в редиците на евродепутатите, за да ръководи ЕНП първо в парламента, а след това в цяла Европа като председател на най-голямото европейско политическо семейство. След европейските избори мандатът на Дол приключи и той бе заменен преди две седмици от Доналд Туск. Хелън МакЕнти, която наследи Мърфи като държавен министър по европейските въпроси, бе избрана също на мястото на Мърфи за зам-председател на ЕНП.

Статията продължава така:

Какво да правим с Мърфи?

“Габриел, бивш евродепутат, който е член на партия член на ЕНП -ГЕРБ, беше комисар по дигиталната икономика от 2017 г., когато замени Кристалина Георгиева. Георгиева напусна ЕК, за да стане управляващ директор на Международния валутен фонд.

При неотдавнашното раздаване на портфейли, Габриел получи ресора “Иновации, изследвания, култура, образование и младеж“, в който попадат парите за за научни изследвания (в миналото то беше в ръцете на ирландката Мари Гейгън-Куин).

Комисарката е женена за Франсоа Габриел, бивш член на кабинета на президента на парламента Антонио Таяни, който сега е администратор в кабинета на генералния секретар на парламента. Но Франсоа Габриел, също от Алзас, е много близък с Дол, като много години е бил негов ръководител на изборните кампании. Дол беше кум на сватбата им.

Назначен за “експерт в кабинета“, Мърфи е със заплата, равна на “заместник-шеф на кабинета“ от 150 000 евро. Неговите отговорности все още не са ясно дефинирани, въпреки че назначаването му за “експерт“ вероятно е накарало мнозина да се намръщят.

Въпреки това вътрешните лица от Комисията, които са добре запознати с процеса на назначаване в кабинетите на комисарите, казват, че титлата е повече обозначение, отколкото описание. Не било необичайно.

Имаме информация, че ирландският комисар Фил Хоган и ирландското представителство не са играли никаква роля в лобирането за назначаването на Мърфи.

Във вторник Мърфи подаде оставка от депутатското си мястото си в долната камара на ирландския парламент, след като беше в центъра на противоречива история за получаването на пари и екстри, въпреки отсъствията си от заседанията”.