Как Полша изпусна шанса си да получи милиарди от ЕС

Полският министър на правосъдието Збигнев Жобро подари на еврокомисаря Дидие Рейндерс снимки на Варшава, разрушена през Втората световна война. [@visegrad24 Twitter]

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс се сблъска с „брутално“ отношение във Варшава миналия месец, каза член на делегацията му по време на разговори, насочени към разрешаване на спора за независимостта на полската съдебна система. Заради този спор Брюксел блокира милиарди евро икономическа помощ.

В внимателно организирана медийна изява полският министър на правосъдието Збигнев Жобро представи на Дидие Рейндерс снимки на разрушената през Втората световна война Варшава, което предполага, че Европа има дълга история на несправедливо отношение към Полша.

Бойната позиция на Полша на срещата разби надеждите за споразумение, което може да помогне за отключването на 36 милиарда евро по плана за възстановяване след пандемията за Варшава, казаха източници на Ройтерс.

Източник, близък до министър Жобро, каза, че Рейндерс е бил „очевидно шокиран“ от позицията на Варшава.

„Позициите не се доближиха“, коментира източникът и добави, че всяка надежда в Брюксел, че Полша ще отстъпи на срещата, се е оказала погрешна.

Блокът обвинява управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ в политическа намеса в съдебната система в нарушение на правото на ЕС и настоява, че трябва да премахне дисциплинарната камара за съдиите, която Съдът на ЕС постанови да бъде закрита.

Варшава казва, че разтърсването на съдебната система е необходимо, за да се повиши ефективността и да се освободи от остатъците от комунистическата епоха.

Този спор е част от много по-широк сблъсък за демократичните стандарти, който включва също правата на жените и медийните свободи.

Въпреки тези спорове, управляващата партия запазва солидна подкрепа в Полша. „Право и справедливост“  увеличи разходите за социални помощи от идването си на власт през 2015 г. Неговата националистическа, евроскептична реторика се приема добре сред работещите и поляците от ниската средна класа извън големите градове.

Остава неясно кога и как Варшава може да разформирова своята камара за дисциплиниране на съдии към Върховния съд по начин, който да удовлетвори Европейската комисия в Брюксел и да позволи изплащането на средствата за възстановяване.

„Малко вероятно е да има решение до края на годината“

„Най-силният аргумент, който ЕС има в споровете с Варшава, е огромната купчина пари, върху която седи председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и няма да ги пусне, докато ситуацията не се промени“, каза членът на делегацията.

Потърсена за коментар за ситуацията, информационната служба на полското правителство не коментира въпроса с дисциплинарната камара, но каза, че разговорите на Варшава с Комисията се доближават до компромис, който ще позволи изплащането на парите.

Рейндерс каза след посещението си във Варшава, че не е получил отговор на въпросите си за това как Полша планира да изпълни решението на Съда на ЕС срещу дисциплинарната камара. Комисията потвърди, че преговорите с Варшава продължават.

След посещението на Рейндерс, две други събития допълнително подкопаха перспективите за бързо разрешаване на конфликта.

Първо, в Германия, най-мощната страна в Европа, има нова управляваща коалиция, която сигнализира за по-твърда линия срещу демократично отстъпление в ЕС от бившия дясноцентристки канцлер Ангела Меркел.

Второ, правно становище, което бе издадено от генерален адвокат в Съда на ЕС, почти прекъсна усилията на Полша и Унгария да блокират новия инструмент, насочен към намаляване на парите за държави, които нарушават демократичните правила на  блока.

Освен фондовете за възстановяване заради ковид, Полша рискува да загуби парите, които са предназначени за нея в рамките на общия бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. Бюджетът е в размер от 1,1 трилиона евро.

Висш член на изпълнителната власт на ЕС каза миналата седмица, че Полша няма да получи безвъзмездните средства и евтините заеми, които вече получават повечето  страни от блока, за да им помогне да се възстановят от пандемията, освен ако не промени посоката.

„Малко вероятно е тази година да завършим тази работа (по одобряването на националния план за възстановяване на Полша и изплащането на средствата)“, каза зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.