Кампанията за ваксинация в Румъния набира скорост

Броят на дозите, инжектирани в Румъния, остава над 100 000 на ден през последните дни. [EPA-EFE / ROBERT GHEMENT]

Интересът към ваксинацията срещу ковид в Румъния се е увеличил значително през последната седмица, на фона на дискусиите за задължителни зелени сертификати за някои дейности и препълнените болници.

Броят на дозите, инжектирани в Румъния, остава над 100 000 на ден през последната седмица. Това е рязко увеличение спрямо около 10 000 дози на ден само преди месец.

Четвъртата вълна от пандемията удари тежко Румъния, където е регистрирана една от най-високите нива на смъртност в света. По-малко от четирима на всеки 10 възрастни са ваксинирани, което е доста под средното за ЕС от над 75%.

По телевизиите в продължение на поне две седмици се излъчват репортажи от болници, в които свършват леглата за пациенти с ковид, особено за тежко болни.

По-важното е, че правителството заяви, че може да направи зелените сертификати задължителни за определени професии, включително за почти всички държавни служители. Освен това сертификатите ще са необходими за посещение в търговски центрове или кина. Тези изисквания дадоха нов тласък на кампанията за ваксинация.

В сряда над 150 000 души бяха ваксинирани, сред които над 111 000 получиха първата си доза.