Кандидатите за британски визи ще плащат £624 годишна такса за здравеопазване

[https://pixabay.com/]

Пребиваването във Великобритания за повече от 6 месеца от началото на следващата година ще става с виза. За документа ще може да се кандидатства и през мобилно приложение, а визата ще е виртуална. Освен таксите за обработката на заявлението за виза, кандидатите ще трябва да платят и годишна такса за здравеопазване, която в общия случай е £624.

От 1 януари 2021 г. българските граждани ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца, като в този период те ще могат да влизат многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят, или да имат достъп до обществени фондове.

Това съобщи Министерството на външните работи в понеделник, 23 ноември.

Който смята да пребивава във Великобритания за повече от половин година, ще трябва да кандидатстват за виза. Това става през правителствения сайт на Великобритания.

За български граждани са открити следните имиграционни маршрути за работа и обучение:

Квалифицирани работници – Skilled worker route;

Квалифицирани работници – Здравни грижи – Skilled work- Health and Care visa;

Високо квалифицирани работници – Световен талант – Highly skilled workers – Global talent route;

Студенти – Student routе;

Предприемачи в сферата на иновациите – Innovative entrepreneurs;

Специални професии – Specialist occupations.

Притежателите на биометрични паспорти, каквито са българските, ще могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение. Ако не успеят, или не е възможно разчитането на паспорт, ще трябва да посетят Визов Център.

Одобрените кандидати ще получават защитен достъп до своя имиграционен статут вместо физически документ.

Освен дължимата такса за обработка на заявлението за виза, кандидатите за визи следва да заплатят и такса за здравеопазване, което ще им осигури достъп до здравна помощ чрез Националната здравна служба.

Цената е £470 на година за студент, като може да се обвърже и с периода на следването – например £940 за двугодишна виза.

£470 е годишната такса и за кандидатите, които в момента на подаване на искането нямат навършени 18 години. За всички останали цената е £624 на година. Сумата ще бъде възстановена частично, ако кандидатът е платил за по-дълъг период, отколкото е отпусната му виза. (Подробности за здравните такси може да намерите тук.)

Съгласно новите правила за влизане във Великобритания, публикувани на сайта на министерството на вътрешните работи (Home Office), от 1 октомври 2021 г. за гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария ще се изисква паспорт за пътуване до страната.

Българите, получили “статут на уседналост” или “временен статут за уседналост”, ще имат право да влизат във Великобритания само с лична карта поне до края на 2025 г. Националните лични карти ще могат да се използват от тях и след 31 декември 2025 г., ако картите отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.