Каракачанов заплаши, че няма да даде гласове за внасяне на конституцията на ГЕРБ

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов [Надежда Чипева/Дневник]

Ден преди обявения от управляващата партия ГЕРБ срок за внасяне на проекта за конституция вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов повтори, че формацията му няма да подпише текстовете, ако няма гаранции, че в проекта ще залегнат и нейните предложения.

Гласовете на ВМРО, която има 12 депутати в участващата в управлението коалиция “Обединени патриоти”, са необходими за събирането на нужните 120 подписа, за да влезе проектът за обсъждане в Народното събрание и да се направи крачка към гласуване на решение за Велико Народно събрание. До момента ГЕРБ са си осигурили 104 гласа – своите и на другата партия от “Обединените патриоти” – НФСБ. За успех се разчита и на гласовете на ВМРО, както и на “Воля” на Веселин Марешки или независими депутати.

Каракачанов подчерта, че оставащото време за разговори с мнозинството е много малко и изрази учудване защо досега не е бил свикан коалиционен съвет, на който да се обсъдят предложенията им. ВМРО излезе с шест идеи, между които връщането на задължителната казарма, увеличаване на правомощията на президента, образователен ценз за гласуване и изрично регламентиране на традиционния брак между мъж и жена.

Междувременно президентът Румин Радев посъветва депутатите при оставка да не се съгласяват на експертен кабинет.

Народните представители по конституция изразяват волята на народа и затова те трябва да се съобразят с волята на народа, а тя е ясна – незабавни оставки, служебно правителство и честни избори. Това заяви пред журналисти Радев. Той прие почетния строй при откриването на учебната година във Военната академия “Георги Стойков Раковски”.

Президентът допълни, че най-важното за народните представители е, когато оставката стане факт, а тя е неизбежна, те в никакъв случай да не гласуват на експертен кабинет, защото хората протестират, за да се сложи край на “режима “Борисов”, а не този режим да се бетонира зад някакъв експертен кабинет, който няма да е нищо повече освен марионетка на настоящия режим”.

По думите му експертен кабинет ще бъде измама към очакванията на българите и не трябва да се допуска, защото при него пак режимът на Борисов ще организира изборите, а това означава служебно да си гарантира пожизнено управление.

На въпрос дали смяната на управлението е искане на мнозинството българи президентът посочи, че има социологически проучвания по въпроса и добави, че за пръв път българите зад граница са изключително консолидирани във всички големи градове, което е “изключително показателно”. По думите му нестихващите протести са истинският вот на недоверие към правителството.

“Според мен не може проваленото управление на Борисов изобщо да води каквито и да било конституционни дебати, да продължава да управлява и да определя бъдещето на страната”, коментира още държавният глава.

Цинично е това управление, което погази конституцията, да има амбицията да дарява нова конституция, обяви той. Обяви, че има свой проект за нова конституция, но отказа да оповести детайли, защото не иска да се включи в дебата от темата преди правителството и главният прокурор да подадат оставка. Веднага след това обеща, че ще инициира експертен дебат по темата.

Българите, независимо от различните си политически убеждения и провокациите, са единни в решимостта си да отстранят тази власт, която се превърна в символ на корупцията и на застоя, подчерта той.

Това управление приключи морално и е важно час по скоро да приключи формално. Всичко друго е агония и пилеене на историческо време и разпалва повече гнева на хората. Това управление е агония, коментира още президентът.

По материали на Дневник, партньор на EURACTIV.bg