Каракачанов поиска от Скопие пътна карта за пренаписване на учебниците

Каракачанов присъства на отбелязването на 142-ата годишнина от началото на военното образование в България и празника на Национален военен университет "Васил Левски" във Велико Търново. [Фейсбук/Красимир Каракачанов]

Вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира в четвъртък, че премиерът на Северна Македония Зоран Заев е придобил “смелост” в опита си да затопли отношенията между София и Скопие. Това, което лидерът на българската ВМРО сега иска е правителството на Заев да представи пътна карта за признаване на общата история, пренаписване на учебниците и борба с езика на омразата.

В публикувано преди ден интервю премиерът Заев говори за общата история на двете държави, отхвърля тезата за “българската фашистка окупация” и дори обяснява, че самият той говори един и същ език с хората в Петрич.

Това предизвика бурни нападки от ВМРО-ДПМНЕ, но и доведе до знаци от София, че е възможно преодоляване на българското вето.

“Придобил е една смелост, заради която го критикуват някои негови опоненти. Това е малка крачка в правилната посока. Ако така с бързи крачки се върви напред, мисля, че в следващата година можем да говорим за започване на преговорния процес“, каза още вицепремиерът. Той  говори от Велико Търново, където присъства на празника на Националния военен университет “Васил Левски”.

Каракачанов допълни, че вече не вярва на интервюта, а иска да види какво Северна Македония върши конкретно. Той добави, че иска ясна гаранция как ще се променя образователната система в Северна Македония:

“Кога? Трябва да има срокове, тъй като самият преговорен процес (за членове на Северна Македония в ЕС) е дълъг. Той може да продължи и 10 години. За да дадем съгласие да започне обаче, ние искаме разписан план, искаме пътна карта. Искаме много ясно това условие да залегне в договора с ЕС и да е ясно, че ние по всяко време можем да спрем този процес, ако договорът между България и Македония не се изпълнява от тяхна страна“, каза вицепремирът.

В същото време Каракачанов за пореден път демонстрира пълна липса на дипломатичност, с което само дава повод за политически атаки срещу Заев.

“На българина акълът винаги му идва на другия ден, така и с колегата Заев. Историята е обща, но трябва да уточним каква. Тя е обща, но е българската история”, каза вицепремиерът.

“Позор, Заев”

Дясната националистическа опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ нарече Заев “позор” и поиска оставката му. Заради опитите му за постигане на съгласие със София.

“Няма македонец, който да не се срамува от ухажването на Заев на българското правителство в ущърб на македонските интереси. Зоран Заев продава македонската идентичност, език и история”, се казва в позицията на ВМРО-ДПМНЕ.

Лидерът на партията Християн Мицкоски обвини Заев, че приравнява “македонските борци за независима македонска държава срещу фашисткия окупатор със същия този окупатор”. Според него Заев прави “първата стъпка от отказа от македонско малцинство” в България” и може да доведе до “фалшифициране на македонската история”.

Външният министър Буяр Османи смята, че преговорите трябва да се използват за връщане на доверието в Договора за приятелство между двете страни. Това би позволило провеждането на междуправителствената конференция с ЕС през декември.

Да гледаме към бъдещето

“Съжалявам, че интервю ми предизвика негативни емоции в страната ни. Но в същото време искам да подтикна македонската общественост за помощ в приближаването до решение на въпроса с България. Двете страни трябва да се съгласуваме по историческите въпроси и да развием капацитет за разбирателство и прошка. Европейските народи се договориха да не забравят, но да си простят в името на бъдещето. Дълбоките разлики и исторически конфликти бяха оставени в миналото заради бъдещето на ЕС. Това е и моето най-голямо желание и ще го следвам докато имам шанс за път към европейско бъдеще”, каза премиерът Зоран Заев в обръщение към македонските граждани, излъчено на живо в МИА.

Той каза, че македонската държавност се основава на антифашизма, но не трябва да се приписват етнически характеристики на фашистката идеология.

“Не е поглед към бъдещето, ако днес говорите за фашистка България. Да си простим и да си подадем ръка”, каза Заев. Той напомни, че “македонската идентичност и език не са тема на преговори” и призова България да признае тази “македонска реалност”.

България никога не е отричала официално съществуването на македонска идентичност и език. В същото време страната държи да се признае общата история между двата народа преди 1944 година и нейните български корени.