Киев: Русия няма реална победа срещу критични субекти в кибервойната

„Не може да се отчете реална победа на Русия в кибератаки срещу критични субекти от началото на войната“, каза Федоров на пресконференция в Париж (11 май).[photowalking/Shutterstock]

Кибервъзможностите на Русия бяха значително надценени, коментира Михаил Федоров, вицепремиер и министър на цифровата трансформация на Украйна, който откри Срещата на високо равнище в Париж за 2022 г. в сряда (11 май).

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари Западът се опасяваше от хибридни атаки както онлайн, така и офлайн, но Москва не успя да отбележи значителни победи в интернет.

„Не може да се отчете реална победа на Русия в кибератаки срещу критични субекти от началото на войната“, каза Федоров на пресконференция и добави, че киберстратегията на Украйна е да защитава критични субекти, чието унищожаване би било катастрофално.

В първите дни на войната беше ясно, че инвазията на Русия в Украйна ще бъде много по-сложна и продължителна от очакваното. Оказа се обаче, че в киберсферата Украйна е добре подготвена и се учи бързо.

„Разликата между тях и нас е, че ние използваме киберпространството за създаване, а Русия го използва за унищожаване“, коментира Федоров. Той също така подчерта важността на сътрудничеството с други страни, като добави, че Украйна е много благодарна за тази подкрепа.

В Румъния, например, технологичната компания Bitdefender предоставя безплатно технически консултации, разузнаване за заплахи и технологии за киберсигурност за хора и организации в Украйна.

Един ден преди кибер конференцията министрите на цифровите технологии от Г-7 се срещнаха в Дюселдорф, за да обсъдят бъдещето на дигитализацията, с тематичен фокус върху киберсигурността.

В изявление за пресата те подчертаха, че ще продължат да подкрепят Украйна в защитата на нейната мрежи срещу кибер инциденти. Федоров също така беше поканен да се присъедини към срещите на Г-7 в Дюселдорф, тъй като Украйна беше на първо място в дневния ред.

Разбира се, това не означава, че Украйна не е била обект на непрекъснати руски операции, дори много години преди войната.

Институтът CyberPeace създаде график от 24 февруари, като очертава множеството докладвани кибератаки срещу украински институции и организации, включително хуманитарни неправителствени организации и граждани.

Използване на киберсферата в помощ на гражданите 

Освен че защитава Украйна от кибератаки, Федоров обясни как се използват различни цифрови инструменти, за да помагат на гражданите по време на войната.

„Всяка седмица искаме да предлагаме нова услуга на нашите граждани“, каза Федоров.

Правителството може бързо да помогне на хората чрез приложението Diia, което позволява на украинците да използват цифрови документи на своите смартфони за идентификация и споделяне – например, изпращане на онлайн плащания на хора, чиито къщи са били бомбардирани. Според Федоров в момента около 17 милиона души използват това приложение.

Също така чатботовете се използват за споделяне на информация за местонахождението на руските войски.

Сътрудничества

Има и няколко системи и международни начини за подкрепа, за които вицепремиерът реши да не говори, тъй като това може да бъде „контрапродуктивно“ за отбраната на Украйна в този деликатен момент.

След войната обаче, според Федоров, ще има много възможности да се говори за наученото и споделеното и какво може да се подобри, за да се засили киберзащитата на страната.

Той също така посочи важността на взаимодействията и сътрудничеството с големи технологични компании, особено с Google и Apple.