Кирил Добрев беше светкавично изключен от БСП

Кирил Добрев о Корнелия Нинова от времето, в което се разбираха отлично [Анелия Николова, Дневник]

Националният съвет на БСП изключи от партията Кирил Добрев, който е един от най-острите критици на Корнелия Нинова – вицепремиер в новото коалиционно правителство и лидер в оставка на социалистическата партия. Нинова се бори да остане лидер на БСП, но срещу себе си има конкуренцията на Крум Зарков, който се опитва да обедини вътрешнопартийната опозицията. Един от влиятелните опозиционери в БСП е именно Добрев.

Гласували са общо 170 от 187 членове на състава на Националния съвет. Общо 106 души са подкрепили изключването, „против“ са били 61 души, а „въздържал се“ са гласували 3 гласа. Още преди ден кандидатът за нов лидер на БСП Крим Зарков обяви, че ще гласува „против“ изключването на Добрев и остро разкритикува Корнелия Нинова за политиката на БСП за смачкване на опозиционните гласове.

Кирил Добрев е изключен с аргумент, че „открито се  противопоставя на решенията на Националния съвет на БСП и създаване на организация за тяхното проваляне“, както и че създава негативен образ на партията с медийните си изяви.

В четвъртък БСП-София, която е най-голямата организация в структурата на партията, остро разкритикува изключването на Кирил Добрев, което се случи без дебат,

„Предложението за изключването на Кирил Добрев от БСП, така както е представено от Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, е повод за сериозно безпокойство за вътрешните процеси в БСП, за другарството и взаимопомощта. Представените мотиви са част от задълбочаващата се негативна тенденция за вътрешна саморазправа с другомислещия, за изграждане на образа на врага с партиен билет. Ще напомним, че това е мрачна практика от миналото, която БСП отдавна е отрекла, давайки своята отрицателна историческа оценка“, се казва в позицията.

Според ръководството на БСП-София партията е хвърляна във вътрешни конфликти и противоборства, докато се опитва да промени модела на управление на държавата.

„Призоваваме до заседанието на конгреса на 22 януари Изпълнителното бюро на БСП да се въздържа от политически действия, които ще провокират допълнително партийни разединения. Призоваваме за вътрешнопартиен разум и диалог“, се казва в позицията.