Кирил Петков: Няма да отменим зеления сертификат

Кирил Петков [стопкадър]

Премиерът Кирил Петков е категоричен, че зеленият сертификат няма да бъде отменян. Той е притеснен, че болниците няма да имат капацитет, за да посрещнат по-голям брой заразени с коронавирус. Премиерът изрази и готовност да се срещне с представителите на протестиращите срещу зеления сертификат още в петък.

Петков подчерта, че тъй като има трета доза ваксина и отрицателен PCR тест, карантината му ще бъде отменена.

„Много съжалявам, че в момента съм под карантина, иначе бих бил на площада да разговарям с протестиращите“, коментира той пред БНР и допълни, че уважава формата на протест, защото това е начин да се изрази несъгласие с нечия политика. Проблемът обаче е, че чрез „тази форма на протест може да пострадат невинни хора и от протестиращите, и от хората на реда“.

Премиерът посочи, че мерките на правителството отсега нататък ще се определят според възможността на болниците да приемат пациенти и броя на интензивните легла в здравната система.

„Виждам голяма разлика между група хора, които не вярват в ковид. Това, което ми се вижда, че може да бъде направено, е да бъде направена работна група. След като ми изтече карантината, бих седнал да си говоря с тези хора и да изработим нов модел, каза премиерът, но  добави, че трябва да се вслушваме в хора, които са експерти. – професионалисти, лекари, вирусолози. Ако имат конструктивни идеи как по-добре да управляваме кризата, бих се вслушал в техните мнения.

Пред Нова телевизия премиерът обясни, че никой не харесва ограничителните мерки.

„Само че какво правим при положение, че вече 5000 болнични легла са заети. Въпросът е какви по-добри мерки има така че да вдигнем нивото на ваксинация, така че по-малко българи да стигат до интензивните отделения. Това е темата на разговора, който трябва да се води. Не мисля, че има българин, който да се радва от това, че има зелен сертификат. Това е мярка, която вдига ваксинацията и с която можем да избегнем затварянето на нашата икономика“, подчерта Петков.

Той каза също,  че правителството подготвя нов план, с който да преодолее новата вълна на коронавируса. Той бил фокусиран върху това колко са свободните интензивни легла, а не колко е общият брой заразени.

В сряда, в деня с най-много нови заразени с ковид от началото на пандемията, протест срещу зеления сертификат блокира жълтите павета. Участници в демонстрацията опитаха да щурмуват сградата на парламента, а полицейски кордон изтласка недоволните.

Стотици хора се събраха пред Народното събрание в София в сряда на протест срещу зеления сертификат. Той е организиран от партия „Възраждане“, която води кампания против имунизацията, зелените сертификати и мерките за справяне с пандемията.

„Всички мъже да помогнат с въпроси на първа линия“, се чу по високоговорителите и това подейства като сигнал и много протестиращи тръгнаха към полицейския кордон. Така се стигна до сблъсък между тях и охраняващите ги полицаи. Протестиращите се изкачиха по стълбите на парадния вход на Народното събрание.

Междувременно най-големият полицейски синдикат излезе с призив към протестиращите – да не се стига до ескалация на напрежението. Преди началото на демонстрацията на площада пред НС беше докарано и водно оръдие.