Китай няма да сътрудничи за откриване на произхода на ковид

Зенг Исин, заместник-министър на Националната здравна комисия, директор на работната група за изследвания и развитие на ваксините към Междуведомствената работна група на Държавния съвет и служители на съответните отдели, говори по време на пресконференция, проведена от Информационното бюро на Държавния съвет, в Пекин , Китай, 19 декември 2020 г. [EPA-EFE / WU HONG]

В четвъртък Китай отхвърли плана на Световната здравна организация (СЗО) за втори етап на разследване на произхода на коронавируса. Това включва хипотезата, че вирусът е изтекъл от китайска лаборатория, заяви висш здравен служител.

Този месец СЗО предложи втора фаза на проучванията за произхода на вируса в Китай. Това включва и проверки на лаборатории и пазари в град Ухан, призовавайки властите за прозрачност.

“Няма да приемем подобен план за проследяване на произхода, защото в някои аспекти той пренебрегва здравия разум и се противопоставя на науката”, заяви пред репортери Зенг Исин, ​​заместник-министър на Националната здравна комисия.

Зенг каза, че е изненадан, когато за първи път е прочел плана на СЗО. Планът посочва хипотезата, че нарушение на лабораторните протоколи в Китай по време на изследвания е причинило изтичането на вируса.

По-рано през юли ръководителят на СЗО заяви, че разследванията за произхода на пандемията в Китай са затруднени поради липсата на сурови данни от първите дни на разпространението на вируса.

Зенг повтори позицията на Китай, че някои данни не могат да бъдат споделяни изцяло поради опасения относно поверителността.

“Надяваме се СЗО да разгледа сериозно направените от китайски експерти съображенията и предложения. Надяваме се наистина да разгледа проследяването на произхода на COVID-19 като научен въпрос и да избегне политическа намеса”, каза Зенг.

Китай се противопостави на политизирането на проучването, заяви той.

Произходът на вируса остава спорен сред експертите.

Първите известни случаи се появиха в централния китайски град Ухан през декември 2019 г. Считаше се, че вирусът се е предал на хората от животни, които са продавани на градски пазар.

През май президентът на САЩ Джо Байдън нареди да се намерят отговори относно произхода на вируса. Разузнавателни агенции в САЩ разучават конкурентни теории, включително възможността за лабораторна авария в Китай.

По време на пресконференция, Зенг заедно с други официални лица и китайски експерти, призова СЗО да разшири усилията за проследяване на произхода в други страни освен Китай.

“Смятаме, че изтичането от лаборатория е изключително малко вероятно и не е необходимо да се инвестират повече енергия и усилия в това отношение”, каза Лианг Уаниан, ръководител на китайския екип от експерти, работещи за СЗО. Необходимо е да се проведат повече проучвания върху животни, особено в страни с популации на прилепи, заяви той.

Лианг обаче отбеляза, че хипотезата за изтичане на лаборатория не може да бъде напълно отхвърлена. Той предложи ако доказателствата са оправдани, други страни също да проучат възможността изтичането да е от техните лаборатории.

Ключова част от теорията за изтичането на вируса от лаборатория се фокусира върху решението от 2019 г. на Института по вирусология в Ухан (WIV) да изключи генетичната си последователност и пробните си бази данни.

На въпрос относно това решение Юан Жиминг, професор в WIV и директор на Националната лаборатория по биосигурност, заяви пред журналисти, че в момента базите данни се споделят само вътрешно поради опасения от кибератака.