Ключовият украински град Лисичанск е под масирана руска бомбардировка

Градовете-побратими Северодонецк и Лисичанск, където руската армия концентрира атаките през последните дни. [Туитър]

Украинските сили са изправени пред „масирани“ и безмилостни артилерийски атаки в бойното поле в източния град Лисичанск, предупреди Киев, докато руските войски се струпват в района на Донбас.

Московските войски нанасят удари по Източна Украйна от седмици и бавно напредват, въпреки ожесточената съпротива на украинските военни.

След като силите на президента Владимир Путин затягат хватката си върху стратегически важния град Северодонецк в Донбас, неговият побратим Лисичанск сега е подложен на по-тежка бомбардировка.

„Руската армия е подложила Лисичанск на масиран обстрел“, написа в Teлеграм във вторник (21 юни) Сергей Гайдай, губернатор на Луганска област, която включва и двата града.

„Те просто унищожават всичко там… Разрушиха сгради и за съжаление има жертви.“, обясни той.

Руските сили окупираха села в района, а поемането на контрола над двата града ще даде на Москва контрол над целия Луганск, което ще им позволи да продължат офанзивата в Донбас.

След като беше изтласкана от Киев и други части на Украйна след февруарската им инвазия, Москва се стреми да завземе огромна от страната на изток.

В Лисичанск руски удар остави зейнала дупка в полицейски участък и повреди близките жилищни блокове, видяха журналисти на Франс Прес в града.

При атака срещу гарата в понеделник вечерта бяха ранени 20 полицаи, според властите.

„Преградните стени паднаха и вратите бяха разбити“, каза полицай, който показа щетите по сградата.

„Просто унищожават“

В ежедневното си обръщение във вторник украинският президент Володимир Зеленски  обвини руската армия и в „брутален и циничен“ обстрел в източната област Харков.

„Руската армия е глуха за всяка рационалност. Просто унищожава и убива”, каза той.

Петнадесет души бяха убити при руски обстрел в Харков във вторник, обяви губернаторът на града.

Далеч от бойното поле Москва е в остър спор с членката на ЕС Литва, която въведе ограничения за железопътния трафик до руския анклав  Калининград.

Територията е на около 1600 километра от Москва и граничи с Литва и Полша.

Като блокира стоките, пристигащи от Русия, Литва обясни, че просто се придържа към санкциите в целия Европейски съюз срещу Москва.

Кремъл обаче обвини Брюксел в „ескалация“ и извика посланика на ЕС в Русия.

Съединените щати ясно изразиха ангажимента си към Литва като съюзник в НАТО, като обяви, че атаката срещу един член е атака срещу всички.

„Ние заставаме до нашите съюзници от НАТО и сме до Литва“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс пред репортери във Вашингтон.

С нарастването на напрежението между САЩ и Русия Държавният департамент потвърди във вторник, че втори американец, 52-годишният Стивън Забиелски, който се биеше на страната на Украйна, е бил убит.

Други двама американци бяха пленени миналата седмица в Източна Украйна.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби изрази тревога от руските изявления, че няма да прилага Женевските конвенции за хуманно отношение към затворниците.

„Ужасяващо е, че държавен служител в Русия дори би предложил смъртно наказание за двама американски граждани, които са били в Украйна“, коментира Кърби пред репортери.

Украйна се стреми към членство в Европейския съюз, след като по-рано не успя да се присъедини към НАТО.

Министрите на външните работи от ЕС  във вторник бяха обединени в предоставянето на статут на кандидати на Украйна и на Молдова, преди официалната среща на върха по-късно тази седмица, каза френският министър по европейските въпроси Клеман Бон, чиято страна е ротационен председател  на ЕС.

Зеленски, който получи статут на герой в Европа заради съпротивата срещу инвазията, каза, че работи, за да набере подкрепа за членство в ЕС.

„Ще направя всичко, за да бъде одобрено историческо решение на Европейския съюз. Това е важно за нас“, каза той.

„Борба за оръжия“

Западните държави отделят милиарди долари за оръжия за Украйна, а министърът на отбраната Алексий Резников написа в Туитър, че мощна германска артилерия  от гаубици „Панцер“ е  нече е пристигнала в страната му.

Зеленски обаче повтори украинските призиви за по-бързи доставки на оръжия.

„Ние се борим всеки ден за доставката на модерни оръжия за страната ни“, каза той в ежедневното си обръщение. „Животът на хиляди хора зависи пряко от скоростта на нашите партньори.“, обясни президентът.

Междувременно Украйна заяви, че е ударила черноморска нефтена платформа край полуостров Крим, защото Русия я използва като военна инсталация.

Съоръжението разполагаше с руски гарнизони и оборудване за противовъздушна отбрана и радари, каза на онлайн брифинг Сергей Братчук от регионалната военна администрация на Одеса.

Украйна, нейните западни поддръжници и Международният наказателен съд обещаха да потърсят отговорност за войната.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд посети Украйна във вторник, за да обсъди наказателното преследване на лица, замесени във военни престъпления.

„Няма къде да се скрият“, каза Гарланд.