Коалицията в Германия се пропуква заради Русия и енергетиката

След като встъпи в длъжност, Шолц направи редица коментари, които предполагат, че иска да поеме ключови въпроси на външната политика в свои ръце. [EPA-EFE/MICHELE TANTUSSI]

Раздорите в германското коалиционно правителство започнаха, след като  канцлерът Олаф Шолц отхвърли предложенията на Зелените по въпроси на високо ниво като отношенията с Русия и зелената таксономия на Европейския съюз.

Според германския всекидневник „Билд“ Шолц иска да направи Русия „водещ въпрос“, което означава, че външният министър Аналена Бербок вероятно ще играе по-малка роля в тези отношения.

Предполагаемият ход идва на фона на нарастващите опасения за потенциална руска атака срещу Украйна. По този въпрос канцлерът-социалдемократ и неговият партньор от Зелените имат все по-противоположни възгледи.

Зелените бяха сред най-гласовитите защитници за твърда позиция спрямо Русия. През декември Бербок обеща „тежки дипломатически и икономически последици“, ако Русия атакува Украйна.

Нейният колега, министърът на икономиката Роберт Хабек, обърна внимание на последствията за газопровода „Северен поток 2“, който свързва Германия и Русия.

Шолц пък нарече „Северен поток 2“ „предприятие от частния сектор“, което не трябва да се политизира.

С хода си да поеме сам контрола по въпроса, канцлерът изглежда полага усилия да заглуши по-твърдата позиция на Зелените.

След като встъпи в длъжност, Шолц направи няколко коментара, които предполагат, че иска да се заеме с ключови въпроси на външната политика лично, доколкото е възможно.

Попитан през декември дали Бербок контролира външната политика на Германия, Шолц каза, че действията на правителството „започват от канцлера“.

Шолц търси „ново начало“ за политиката на Германия спрямо Русия и може би планира среща с руския президент Путин още през януари.

Освен това съветникът на Шолц по външната политика Йенс Плотнер ще се срещне с руските и френските си колеги през тази седмица, каза говорител на правителството в понеделник.

Но Русия не е единственият проблем, по който Шолц изглежда се стреми да отслаби позицията на Зелените.

Говорителят на правителството обяви пред репортери в понеделник, че Шолц се „противопоставя“ на планираното включване на ядрената енергия в зелената таксономия на ЕС, но Германия няма да се присъедини към Австрия в делото срещу Европейската комисия  за нейните проектопланове за таксономията.

„Европейската комисия изглежда е на здрава основа от правна гледна точка“, каза говорителят. Той добави, че предприемането на съдебни действия би било възможно само ако Комисията е надхвърлила мандата си при предлагането на правилата, но не и срещу тяхното съдържание.

Въпреки това, реакциите на предложените правила за таксономия от редиците на Зелените са много по-сурови.

Министърът на околната среда Щефи Лемке, например, каза пред регионалния вестник  „Рейнише Пост“,  че ядрената енергия е „далеч от устойчива и високорискова технология“. Тя добави, че таксономията е изложена на риск от „блокиране на действително устойчиви инвестиции в полза на опасната ядрена енергия“. Тя призова за „бърза реакция“ на предложението на Комисията.

Германия изключи три от последните си шест атомни електроцентрали в петък (31 декември). Това е още една стъпка към пълния отказ на страната от ядрената енергия и насочването на фокуса й към възобновяемите енергийни източници.

Правителството реши да ускори постепенното си спиране на ядрената енергия след аварията във Фукушима през 2011 г., когато земетресение и цунами разрушиха крайбрежната централа в най-тежката ядрена катастрофа в света след Чернобил, която се случи 25 години по-рано.