Ковачевски и Петков ще говорят за всичко – от бизнес до идентичност

Димитър Ковачевски прие в понеделник министъра по европейските въпроси  и климата на Германия Анна Лирман, ден преди срещата с Кирил Петков. Снимка: Правителство на Република Северна Македония

На срещата на премиера Кирил Петков и колегата му от Северна Македония Димитър Ковачевски в Скопие на 18 януари ще бъдат обсъдени всички теми от общ интерес – от бизнеса до идентичността. Петков ще е първият чуждестранен държавник, който отива на посещение след избирането на новото правителство.

Ковачевски обяви на срещата си с президента Стево Пендаровски на 17 януари, че основен акцент в разговорите ще бъде поставен върху темите от областта на икономиката, инфраструктурата, образованието, сътрудничеството в областта на образованието, иновациите и подкрепата за пътя на евроинтеграция на Скопие, съобщи БГНЕС.

По-рано в понеделник парламентът на Северна Македония одобри новото коалиционно правителство на Димитър Ковачевски. Кабинетът на Социалдемократическия съюз и две по-малки албански партии получи 62 гласа „за” срещу 46 „против”.

Новият премиер обяви, че ще се стреми София и Скопие да върнат доверието помежду си и  да се установи „диалог на ниво, което гледа към бъдещето“. Той обаче подчерта, че позицията на Скопие е ясна – държавата се нарича Република Северна Македония, чиито граждани говорят македонски език и имат отделна идентичност.

Премиерът уточни, че с Петков няма да подписват договор за това как да се работи в областта на икономиката, а посредством работата ще върнат доверието между гражданите.

„Относно историческите въпроси винаги съм твърдял, че те трябва да бъдат част от дебата на историците, а доверието между гражданите трябва да се гради от позициите, които означават по-добър стандарт за тях и как да стигнат до там“, коментира той и допълни, че за правата на малцинствата ще спазват всички решения на всички организации, в които на международно ниво е регулиран въпросът.

На срещата ще бъде обсъдена и възможността за сътрудничеството между бизнес секторите. Стопанските камари на двете държави може да си сътрудничат помежду си.

В същото време премиерът Кирил Петков поздрави Димитър Ковачевски по повод встъпването му в длъжност като премиер и пожела успех на новото правителство в Скопие.

Той заяви, че позицията на страната ни по европейската перспектива на нашия близък съсед Република Северна Македония е последователна и ясна. Според премиера Петков добросъседството може да донесе сериозни позитиви не само за двете държави, но и за целия регион.

В интервю за македонската агенция МИА, разпространено в неделя, Петков подчертава, че Северна Македония ще се очаква „нулева толерантност към дискриминацията на населението с българско самосъзнание и това със сигурност ще трябва да се включи в конституцията им, но въпросът е кой ще е правилният момент.

„Това обаче не се случва с извиване на ръце, не се случва със сила, а с конструктивен разговор, ясно разбиране кои са нещата, от които всички може да спечелим и с компромиси, които са допустими от двете страни“, обясни премиерът.

Междувременно Димитър Ковачевски прие в понеделник министъра по европейските въпроси  и климата на Германия Анна Лирман, ден преди срещата с Кирил Петков.

На срещата той подчерта, че Република Северна Македония, като страна кандидатка за членство в ЕС, вече е сериозно е ангажирана с основните политики на Брюксел, особено в Зелената програма, която беше един от приоритетите на Берлинския процес. Германският министър пък бе категорична, че България и Северна Македония трябва сами да се разберат.

„Двустранните въпроси се решават двустранно, независимо от процеса на присъединяване към ЕС“, подчерта Лирман.

„Аз съм оптимист по отношение на сигналите от България и Ви желая много успех на утрешните разговори“, обърна се Лирман към Ковачевски.